Гвоздій, Свiтлана ПетрiвнаШапкіна, Тетяна IванiвнаGvozdii, Svitlana P.2020-03-272020-03-272019Гвоздій С. П. Г Раціональне та здорове харчування : метод. вказівки до практ. занять з дисциплін «Безпека життєдіяльності та основи охорони праці», «Валеологія», «Основи мед. знань» для студентів усіх спец. ден. та заочн. форм навчання. – Одеса : Одес. нац. ун-т. ім. І. І. Мечникова, 2019. – 36 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/27743Розділ «Раціональне та здорове харчування» є складовою вивчення дисциплін «Безпека життєдіяльності та основи охорони праці» (для студентів усіх спеціальностей Одеського національного університету імені І. І. Мечникова – 44 аудиторних години та 46 годин самостійної роботи) та для студентів педагогічних спеціальностей з вивчення дисциплін «Валеологія» (30 аудиторних, 30 годин на самостійну роботу), «Основи медичних знань» (40 годин аудиторних та 50 годин на самостійне опрацювання). Після вивчення розділу «Раціональне та здорове харчування» студенти повинні знати: основи підтримки гомеостазу організму, клітинних та молекулярних механізмів реалізації цих реакцій, їх регуляції та генетичного контролю; функціональні основи здорового способу життя; визначення і складові компоненти здорового способу життя, раціональне харчування зокрема; основи раціонального харчування: співвідношення органічних і неорганічних речовин; принципи сучасної парадигми харчування та пиття (низькокалорійність, максимальне використання харчових волокон, вітаміновмісних продуктів, роль правильного споживання води); вміти розробляти інноваційні медикопедагогічні оздоровчі технології щодо раціонального харчування; здійснювати оцінку рівня основного обміну та добових енерговитрат.ukздорове харчуванняраціональне харчуванняхарчовий раціонпоживна речовинафізіологічні потребиненатуральні продуктиенергетична цінністьдобовий раціонРаціональне та здорове харчуванняLearning Object