Самойленко, Вікторія Василівна2019-02-062019-02-062018Самойленко, Вікторія Василівна. Деякі показники антиоксидантно-прооксидантної системи щурів після жирового навантаження = Some indices of antioxidant-prooxidant system of rats after fat loading : дипломна робота бакалавра / В. В. Самойленко; наук. кер. О. Д. Павліченко; ОНУ ім. І.І. Мечникова, Біол. ф-т, Каф. фізіології людини та тварин. – Одеса, 2018. – 39 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/21482Вивчали вплив збагачення раціону щурів харчовими жирами, які відрізняються за своїм жирнокислотним складом, а саме: соняшниковою, високоолеїновою соняшниковою, пальмовою, кокосовою олією та вершковим маслом. Встановлено, що високожирові раціони з високим вмістом пальмітинової кислоти (пальмова олія та вершкове масло) призводять до значного підвищення рівня малонового діальдегіду в слизовій кишківника, в скелетному та серцевому м'язах і, особливо, в печінці тварин. Після додаткового введення в раціон високоолеїнової соняшникової олії (+15%) рівень малонового діальдегіду та активність каталази щурів не відрізнялися від нормальних значень.The effects of enriching the ration of rats with edible fats differing in their fatty acid composition, namely: sunflower, high-oleic sunflower, palm, coconut, butter were studied. It has been established that high fat diets with a high palmitic acid content (palm oil and butter)lead to a significant increase in the level of malonic dialdehyde in the intestinal mucosa, in the skeletal and cardiac muscles and, especially, in the liver of animals. After additional introduction of high-oleic sunflower oil (+ 15%) into the diet, the level of malonic dialdehyde and activity of catalase of rats did not differ from normal values.uk6.040102 біологіяхарчові жирижирні кислотималоновий діальдегідкаталазаfood fatsfatty acidsmalonic dialdehydecatalaseДеякі показники антиоксидантно-прооксидатної системи щурів після жирового навантаженняSome indicеs of antioxidant-prooxidant system of rats after fat loadingDiplomas