Швед, Володимир Дмитрович2025-05-272025-05-272024Швед, В. Д. Аналіз використання екологічно чистих технологій у переробці рибної продукції = Analysis of the use of environmentally friendly technologies in the processing of fish products : кваліфікаційна робота магістра / В. Д. Швед. – Одеса, 2024. – 75 с.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/41546Зростання екологічних викликів у сфері харчової промисловості, зокрема рибної галузі, вимагає впровадження екологічно чистих технологій. Мета дослідження полягала в аналізі та оцінці використання екологічно чистих технологій у рибопереробній промисловості України, а також вивченні їх впливу на економічну ефективність виробництва та екологічну безпеку. У кваліфікаційній роботі магістра досліджено питання впровадження екологічно чистих технологій у процес переробки рибної продукції, зокрема, на прикладі сучасних методів, що дозволяють знизити негативний вплив на навколишнє середовище та забезпечити високу якість готових продуктів. Зростаючий попит на екологічно чисті продукти та посилення вимог до збереження природних ресурсів стимулюють підприємства харчової промисловості впроваджувати інноваційні та сталий методи виробництва. Робота охоплює аналіз основних екологічно чистих технологій, які використовуються в переробці рибної продукції, таких як безвідходні технології, використання відновлювальних джерел енергії, застосування біологічних методів обробки відходів та ефективних методів пакування, що мінімізують забруднення навколишнього середовища. Окремо розглянуто технології, що зменшують викиди вуглекислого газу та інших шкідливих речовин у процесі переробки риби, а також зменшують використання хімічних добавок.Growing environmental challenges in the food industry, including the fish industry, require the introduction of environmentally friendly technologies. The purpose of the study was to analyze and evaluate the use of environmentally friendly technologies in the fish processing industry of Ukraine, as well as to study their impact on the economic efficiency of production and environmental safety. In her master's thesis, she investigated the introduction of environmentally friendly technologies in the fish processing process, in particular, using the example of modern methods that reduce the negative impact on the environment and ensure high quality of finished products. The growing demand for environmentally friendly products and toughening requirements for the preservation of natural resources encourage food companies to implement innovative and sustainable production methods. The paper covers the analysis of the main environmentally friendly technologies used in the processing of fish products, such as waste-free technologies, the use of renewable energy sources, the use of biological waste treatment methods and efficient packaging methods that minimize environmental pollution. The author also discusses technologies that reduce emissions of carbon dioxide and other harmful substances in the process of fish processing, as well as reduce the use of chemical additives.uk207 водні біоресурси та аквакультураохорона, відтворення та раціональне використання гідробіоресурсівмагістрекологічно чисті технологіїрибна продукціяпереробкасталий розвитокекологічна безпекабіологічні методисертифікаціявідходиenvironmentally friendly technologiesfish productsprocessingsustainable developmentenvironmental safetybiological methodscertificationwasteАналіз використання екологічно чистих технологій у переробці рибної продукціїAnalysis of the use of environmentally friendly technologies in the processing of fish productsDiplomas