Ярмуш, С. Х.Польовий, Анатолій МиколайовичБарсукова, Олена АнатоліївнаYarmush, S. Kh.Polovyi, Anatolii M.Barsukova, Olena A.2025-09-152025-09-152025Ярмуш С. Х. Аналіз впливу кліматичних змін на умови вирощування сочевиці в Українському Поліссі / С. Х. Ярмуш, А. М. Польовий, О. А. Барсукова // Сільське господарство і зміни клімату: наукові підходи та інновації для стійкого майбутнього : зб. матеріалів Міжнар. наук.-практ. конф. молод. вчених, з нагоди Дня науки в Україні (Одеса, 16 трав. 2025 р.). – Одеса, 2025. – С. 87–90.https://dspace.onu.edu.ua/handle/123456789/42415Сочевиця (Lens culinaris Medik.) – одна з найбільш цінних зернобобових культур. За поживністю і харчовими якостями дана культура не має собі рівних. Сочевиця має великий генетичний потенціал урожайності, високу поживну цінність, а також є пластичною культурою до змінних погодних умов. Вона, разом з іншими зернобобовими культурами, відіграє важливу роль у збільшенні ресурсів азоту в землеробстві, підвищенні родючості ґрунту, забезпеченні екологічної стабільності меліорованих агроландшафтів, біологізації сільськогосподарського виробництва, тощо. Мета дослідження полягає в оцінці агроекологічних умов формування урожаю сочевиці в Українському Поліссі (на прикладі Тернопільської області) при зміні клімату, оцінці агроекологічних рівнів урожайності в сучасних умовах та в умовах майбутніх змін клімату, порівнянні цих величин.ukсочевицяLens culinaris Medik.формування урожаю сочевиціУкраїнське ПоліссяТернопільська областьагроекологічні рівні урожайностімоделювання формування урожаю рослинАналіз впливу кліматичних змін на умови вирощування сочевиці в Українському ПоліссіArticle