Кольорометрія в дослідженні кислотно-основних рівноваг у розчинах поліфункціональних органічних сполук

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2020
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
спонукає до подальшого розвитку фундаментальних засад теорії йонних рівноваг, з’ясування хімізму процесів комплексоутворення йонів металів з органічними реагентами, дослідження механізмів сорбції та екстракції. Питання вивчення комплексоутворення у водних та неводних розчинах, а також на поверхні сорбентів у теперішній час вирішене достатньо повно. У свою чергу, вивчення кислотно-основних рівноваг є важливим етапом дослідження органічних сполук, зокрема аналітичних реагентів, з’ясування хімізму реакцій за їх участю, оптимізації умов здійснення хіміко-аналітичних визначень, а також планування експерименту з використанням екстракції, йонного обміну тощо. Кількісною характеристикою кислотно-основних властивостей речовини є показник константи рівноваги реакції перенесення протону (pKа), котрий, поряд з іншими фізико-хімічними величинами, визначає основні фармакокінетичні та фармакодинамічні параметри молекул – ADME-профіль. Відомо, що величини pKа дозволяють оцінити напрямок і ступінь перебігу багатьох хімічних процесів (реакцій), оскільки ця величина визначає стан протолітичної рівноваги в хімічній системі, а отже – вид і реакційну здатність рівноважних йонно-молекулярних форм компонентів, а також характер взаємодії між ними. Незважаючи на успіхи теоретичних методів розрахунку pKа, заснованих на можливостях підходів QSPR (Quantitative Structure-Property Relationship – кількісний взаємозв’язок «структура-властивість»), їм притаманний ряд недоліків.
Опис
Ключові слова
теоретичні та прикладні аспекти застосування кольорометричного методу та методу кольорометрії, використання кольорометричних функцій в якості аналітичного сигналу при дослідженні кислотно-основних рівноваг в розчинах, можливості спектрофотометрії та кольорометрії при дослідженні протолітичних рівноваг в розчинах 2,3,7-триоксифлуоронів, застосування кольорометрії для встановлення констант йонізації та йонно-молекулярного складу поліфункціональних сполук у розчинах
Бібліографічний опис
Кольорометрія в дослідженні кислотно-основних рівноваг у розчинах поліфункціональних органічних сполук : монографія. / О. М. Чеботарьов, Д. В. Снігур. – Одеса : Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова, 2020. – 122 с. : табл., рис.
DOI
ORCID:
УДК