Антимікробні властивості міцелію та екстрактів плодових тіл Ganoderma lucidum (Сurtis) P. Karst
Дата
2018
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Мета роботи. Визначення впливу біологічно активних речовин безпосередньо
вегетативного міцелію та водних екстрактів плодових тіл двох штамів
Ganoderma lucidum на ріст умовно-патогенних мікроорганізмів. Матеріали
та методи. Методом дифузії в агар визначали антимікробну активність
вегетативного міцелію та водних екстрактів плодових тіл штамів трутовика
лакованого Ganoderma lucidum (Сurtis) P. Karst. ONU F101 та ONU
F102. Як тест-об’єкти використовували штами бактерій Pseudomonas
aeruginosa АТСС 27853, Proteus vulgaris ATCC 6896, Micrococcus luteus
ATCC 4698, Bacillus subtilis ATCC 6633, Enterococcus faecalis ATCC 29212 та
дріжджоподібних грибів Candida albicans ATCC 18804. Результати. Встановлено,
що обидва штами трутовика при сумісному культивуванні з умовно-патогенними
мікроорганізмами пригнічують їх ріст. Активність водних
екстрактів плодових тіл грибів більш низька у порівнянні з вегетативним
міцелієм. Різні за походженням штами досліджуваних грибів відрізняються
за рівнем та спектром антимікробної дії. Висновки. Антимікробна активність
штаму G. lucidum ONU F101 виявилася вищою, ніж штаму ONU
F102. Меншу активність у порівнянні із вегетативним міцелієм показали
відповідні водні екстракти плодових тіл.
Цель работы. Определение влияния веществ непосредственно вегетативного мицелия и водных экстрактов плодовых тел двух штаммов Ganoderma lucidum на рост условно-патогенных микроорганизмов. Материалы и методы. Методом диффузии в агар определяли антимикробную активность вегетативного мицелия и водных экстрактов плодовых тел двух штаммов трутовика лакированного Ganoderma lucidum (Сurtis) P. Karst. ONU F101 и ONU F102. В качестве тест-объектов использовали штаммы бактерий Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Proteus vulgaris ATCC 6896, Micrococcus luteus ATCC 4698, Bacillus subtilis ATCC 6633, Enterococcus faecalis ATCC 29212 и дрожжеподобных грибов Candida albicans ATCC 18804. Результаты. Установлено, что оба штамма трутовика при совместном культивировании с условно-патогенными микроорганизмами подавляют их рост. Активность водных экстрактов ниже по сравнению с мицелием. Разные по происхождению штаммы отличаются по уровню и спектру антимикробного действия. Выводы. Антимикробная активность штамма ONU F102 G. lucidum оказалась ниже чем, штамма ONU F101. Меньшую активность по сравнению с вегетативным мицелием показали водные экстракты.
Aim. Evaluation of the reishi mushroom, Ganoderma lucidum, vegetative mycelium and water extracts of basidiocarps influence on the growth of opportunistic microorganisms. Materials and methods. Antimicrobial activity of vegetative mycelium and water extracts of basidiocarps from two strains of Ganoderma lucidum (Сurtis) P. Karst. ONU F101 and ONU F102 was screened by the agar diffusion method. Bacterial strains of Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Proteus vulgaris ATCC 6896, Micrococcus luteus ATCC 4698, Bacillus subtilis ATCC 6633, Enterococcus faecalis ATCC 29212 and yeast-like fungus Candida albicans ATCC 18804 were used as the test-objects. Results. It was established that both reishi mushroom strains are able to inhibit the growth of opportunistic microorganisms under cultivation. Activity of water extracts was lower than vegetative mycelium of the fungus. The strains of different origin differ by the level and range of antimicrobial activity. Conclusions. The antimicrobial activity of the ONU F102 G. lucidum strain was lower than the ONU F101’s strain. The water extracts had less active activity compared with vegetative mycelium.
Цель работы. Определение влияния веществ непосредственно вегетативного мицелия и водных экстрактов плодовых тел двух штаммов Ganoderma lucidum на рост условно-патогенных микроорганизмов. Материалы и методы. Методом диффузии в агар определяли антимикробную активность вегетативного мицелия и водных экстрактов плодовых тел двух штаммов трутовика лакированного Ganoderma lucidum (Сurtis) P. Karst. ONU F101 и ONU F102. В качестве тест-объектов использовали штаммы бактерий Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Proteus vulgaris ATCC 6896, Micrococcus luteus ATCC 4698, Bacillus subtilis ATCC 6633, Enterococcus faecalis ATCC 29212 и дрожжеподобных грибов Candida albicans ATCC 18804. Результаты. Установлено, что оба штамма трутовика при совместном культивировании с условно-патогенными микроорганизмами подавляют их рост. Активность водных экстрактов ниже по сравнению с мицелием. Разные по происхождению штаммы отличаются по уровню и спектру антимикробного действия. Выводы. Антимикробная активность штамма ONU F102 G. lucidum оказалась ниже чем, штамма ONU F101. Меньшую активность по сравнению с вегетативным мицелием показали водные экстракты.
Aim. Evaluation of the reishi mushroom, Ganoderma lucidum, vegetative mycelium and water extracts of basidiocarps influence on the growth of opportunistic microorganisms. Materials and methods. Antimicrobial activity of vegetative mycelium and water extracts of basidiocarps from two strains of Ganoderma lucidum (Сurtis) P. Karst. ONU F101 and ONU F102 was screened by the agar diffusion method. Bacterial strains of Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Proteus vulgaris ATCC 6896, Micrococcus luteus ATCC 4698, Bacillus subtilis ATCC 6633, Enterococcus faecalis ATCC 29212 and yeast-like fungus Candida albicans ATCC 18804 were used as the test-objects. Results. It was established that both reishi mushroom strains are able to inhibit the growth of opportunistic microorganisms under cultivation. Activity of water extracts was lower than vegetative mycelium of the fungus. The strains of different origin differ by the level and range of antimicrobial activity. Conclusions. The antimicrobial activity of the ONU F102 G. lucidum strain was lower than the ONU F101’s strain. The water extracts had less active activity compared with vegetative mycelium.
Опис
Ключові слова
Ganoderma lucidum, антимікробна активність, умовно-патогенні мікроорганізми, антимикробная активность, условно-патогенные микроорганизмы, antimicrobial activity, opportunistic microorganisms
Бібліографічний опис
Мікробіологія і біотехнологія