Метод кольорометрії в дослідженні кислотно-основних характеристик барвників рослинного походження

Анотація
Методом кольорометрії досліджено кислотно – основні рівноваги 3,5,7,4′- тетрагідроксібензфлавілій хлориду (пеларгонідин) і 3,5,7,3′,4′-пентагідроксібензфлавілій хлори- ду (ціанідин) отриманих у вигляді водно-етанольних витяжок з квіток пеларгонії (Pelargonium zonale (L.) L’Hér. ex Ait.), та листків червонокачанної капусти (Brassica oleracea L. capitata. f. rubra). За даними кольорометричних характеристик розраховані відповідні константи іонізації їх іоногенних груп. Показано переваги методу кольорометрії перед класичними фізико-хімічними методами при досліджені протолітичних рівноваг у розчинах барвників.
The acid-base equilibria of 3,5,7,4'-tetrahydroxybenzflaviliy chloride (pelarhonidyn) and 3,5,7,3',4'- pentahydroxybenzflaviliy chloride (cyanidine) obtained in the form of water-ethanol extracts from pelargonium (Pelargonium zonale (L.) L'Hér. Ex Ait.) flowers and red cabbage (Brassica oleracea L. capitata. f. rubra) leaves have been investigated by chemical chromaticity method. Their ionization constants of ionogenous groups have been calculated by chromaticity’s characteristics. The advantages of chemical chromaticity method towards classical physical-chemical methods in the study of protolytic equilibria in dyes solutions have been shown.
Опис
Ключові слова
рослинні барвники, кислотно-основні рівноваги, константи іонізації, кольорометрія, phytogenous dyes, acid-base balance, ionization constants, chemical chromaticity
Бібліографічний опис
Методы и объекты химического анализа
DOI
ORCID:
УДК