Магістри МФІТ
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Магістри МФІТ за Ключові слова "104 Фізика та астрономія"
Зараз показуємо 1 - 2 з 2
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Густина електронних станів в одновимірних провідниках зі структурованими дефектами(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2021) Шпак, Яна СвятославівнаНадґратка – це періодична шарувата структура, що складається з тонких шарів напівпровідників, які чергуються в напрямі росту кристалу. Структури типу шаруватих кристалів мають характерні ширини шарів лежать в межах 1-100 нанометрів. Об’єкти з такими розмірами прийнято називати наноструктурами. Крім напівпровідникових надграток до наноструктур можна віднести і ряд інших матеріалів: магнітні мультишари, фулерени, пористі кремнієві трубки, деякі біологічні об'єкти. Хоча шаруваті структури, такі як напівпровідникові надгратки, вперше були запропоновані ще у 1969-1970 Есакі та Цу [1,2], інтерес до їх дослідження не зменшується, а в останні роки навіть зростає. Не зважаючи на десятиріччя їх теоретичних та експериментальних досліджень, пошуки ефективних методів аналізу і моделювання електронної структури надграток все ще потребують вдосконалення.Документ Залежність показника кислотно-лужного балансу фізіологічного розчину від температури і концентрації(Одеський національний університет імені І. І. Мечникова, 2021) Столярик, Оксана ДмитрівнаРобота присвячується дослідженню температурної та концентраційної залежності показника кислотно-лужного балансу води та водних розчинів хлориду натрію. Показник кислотно-лужного балансу визначає кількість іонів водню у розчині. Внаслідок відносно малих розмірів та маси, а також відсутності електронної оболонки, іон водню легко вступає у хімічну взаємодію з іншими молекулами. З тих же причин водень, який знаходиться в складі молекули, здатний утворювати так звані водневі зв’язки з атомами, які мають велику електронегативність та знаходяться в складі сусідніх молекул або тієї ж самої молекули (прикладом можуть слугувати молекули білка, ДНК, тощо). Таким чином, при зміні показника кислотно-лужного балансу розчину змінюються й перебіг хімічної реакції та як наслідок, рівноважні значення термодинамічних величин.