Вплив різних штамів спіруліни на вміст лактату, малату та пірувату в органах щурів за цукрового діабету

Анотація
Визначали вміст глюкози у крові і лактату, малату, пірувату, співвідношення лактат/піруват, малат/піруват, а також НАД/НАДН і НАДФ/НАДФН в органах щурів за цукрового діабету та при попередньому застосуванні різних штамів спіруліни. Встановлено, що при дії ін’єкцій алоксану вміст лактату, малату та пірувату змінюється в різній мірі і напрямах в досліджуваних органах щурів, а вказане співвідношення нікотинамідних коферментів підвищується лише в мозку та серці. Введення досліджених штамів спіруліни запобігало появі зазначених змін, у тому числі й значного підвищення рівня глюкози у крові.
Определяли содержание глюкозы в крови и лактата, малата, пирувата, соотношения лактат/пируват, малат/пируват, а также НАД/НАДН и НАДФ/НАДФН в органах крыс при сахарном диабете при предварительном применении разных штаммов спирулины. Установлено, что после инъекций аллоксана содержание лактата, малата и пирувата изменяется в исследуемых органах крыс в различной степени и направлениях, а соотношение НАД/НАДН и НАДФ/НАДФН, как правило, повышается. Применение изученных штаммов спирулины предотвращало появление отмеченных изменений, в том числе и значительного повышения уровня глюкозы в крови.
The content of glucose in blood, lactate, malate, pyruvate, lactate/pyruvate, malate/pyruvate and NАD/NАDН, NАDP/NАDPН ratios in organs of rats at diabetes mellitus and before use of different cultures of spirulina have been determined. It has been revealed that the content of lactate, malate and pyruvate in rat organs changes to different degree and ways at injection of alloxan, and the ratio of NAD/HADH and NAD/HADH increases in cerebrum and heart only. Application of studied cultures of spirulina has prevented appearance of the noted changes, including significant increasing of glucose in blood.
Опис
Ключові слова
цукровий діабет, лактат, малат, піруват, спіруліна, сахарный диабет, пируват, спирулина, diabetes mellitus, lactate, malate, pyruvate, spirulina
Бібліографічний опис
Вісник Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна
DOI
ORCID:
УДК