Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/9629
Title: Degradation kinetics of anthocyanins in acidic aqueous extracts of berries
Other Titles: Кінетика деструкції антоціанів у кислих водних екстрактах ягід
Кинетика деструкции антоцианов в кислых водных экстрактах ягод
Authors: Soldatkina, Liudmyla M.
Novotna, V. O.
Salamon, I.
Солдаткіна, Людмила Михайлівна
Новотна, В. О.
Шаламон, І.
Солдаткина, Людмила Михайловна
Новотная, В. А.
Шаламон, И.
Citation: Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Herald
Issue Date: 2017
Publisher: Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Keywords: chokeberry
elderberry
blackberry
anthocyanins
kinetics of degradation
аронія
бузина
ожина
антоціани
кінетика деструкції
арония
ежевика
антоцианы
кинетика деструкции
Series/Report no.: Хімія;Т. 22, вип. 1(61)
Abstract: The effect of pH, light and temperature on degradation of anthocyanins in acidic aqueous extracts of chokeberries, elderberries and blackberries was studied. The degradation of anthocyanins in berry extracts under influence of pH, light and temperature followed the first-order reaction kinetics. Anthocyanins of chokeberry extracts had the highest values of rate constants of degradation. Anthocyanins of blackberry extracts had the highest values of half-life time. The temperature dependences of the rate of anthocyanin degradation were described by the Arrhenius equation. Activation energies of anthocyanin degradation were 5.7, 10.1 and 15.0 kJ/mol at pH=2, respectively, for chokeberry, elderberry, and blackberry аnthocyanins
Вивчено вплив рН, світла і температури на деструкцію антоціанів у кислих водних екстрактах ягід аронії, бузини і ожини. Показано, що процес деструкції антоціанів ягід під впливом рН, світла і температури описується рівнянням кінетики першого порядку. Знайдено, що для антоціанів ягід аронії спостерігаються найвищі значення констант швидкості деструкції, а для антоціанів ягід ожини – найвищі значення часу напіврозпаду. Температурні залежності швидкості деструкції антоціанів ягід описані за допомогою рівняння Арреніуса. Розраховані енергії активації процесу деструкції антоціанів при рН=2, які дорівнюють відповідно для антоціанів аронії, бузини і ожини 5,7, 10,1 і 15,0 кДж/моль.
Изучено влияние рН, света и температуры на деструкцию антоцианов в кислых водных экстрактах ягод аронии, бузины и ежевики. Показано, что процесс деструкции антоцианов ягод под влиянием рН, света и температуры описывается уравнением кинетики первого порядка. Найдено, что для антоцианов ягод аронии характерны самые высокие значения констант скорости деструкции, а для антоцианов ягод ежевики – самые высокие значения времени полураспада. Температурные зависимости скорости деструкции антоцианов ягод были описаны с помощью уравнения Аррениуса. Рассчитаны энергии активации процесса деструкции антоцианов при рН=2, которые равны соответственно для антоцианов ягод аронии, бузины и ежевики 5.7, 10.1 и 15.0 кДж/моль.
URI: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/9629
Appears in Collections:Вісник Одеського національного університету. Хімія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
55-66.pdf465.73 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.