Термодинамика диссоциации этаноламмонийных катионов в водных растворах

Анотація
Систематизированы и обобщены литературные данные по термодинамике диссоциации ониевых катионов этаноламинов. Выявлена взаимосвязь между термодинамическими функциями (DH и DS) диссоциации указанных катионов и физико-химическими свойствами (Тпл., Ткип, Pп, lgPow и др.) этаноламинов. Отмечена корреляция между липофильностью, определенной экспериментально, и рассчитанной методом QSAR. Для моноэтаноламмония, диэтаноламмония, их N-метил и N-этил производных обнаружена зависимость термодинамических функций диссоциации от lgPow оснований. Вследствие того, что молекулы триэтаноламина и TRIS имеют большее число Н-доноров и Н-акцепторов, чем остальные этаноламины, кислотно-основная диссоциация их ониевых катионов не подчиняется указанной зависимости. Отмечена энтальпийно-энтропийная компенсация, для которой изотермодинамическая температура равна 303 К.
Систематизовані та узагальнені літературні дані щодо фізико-хімічних властивостей (Тпл., Ткип., Рп та lgPow) етаноламінів і термодинаміки дисоціації їх онієвих катіонів. Відмічена кореляція між ліпофільністю, що визначена експериментально, та розрахованою методом QSAR. Для моноетаноламонію, діетаноламонію, їх N-метил та N-етил похідних виявлена залежність термодинамічних функцій дисоціації (DH и DS) від lgPow основ. Внаслідок того, що молекули триетаноламіну і TRIS мають більшу кількість Н-донорів та Н-акцепторів, ніж інші етаноламіни, кислотно-основна дисоціація їх онієвих катіонів не підпорядковується зазначеній залежності. Відмічена ентальпійно- ентропійна компенсація, для якої ізотермодинамічна температура дорівнює 303 К.
The literature data on the thermodynamics of ethanolamines onium cations dissociation have been systematized and generalized. The correlation between these cations dissociation thermodynamic functions (DH and DS) and physicochemical properties (Tmp., Tbp, Pp, lgPow et al.) has been revealed. There was a correlation between lipophilicity determined experimentally and calculated by QSAR. For monoethanolammonium, diethanolammonium, and their Nmethyl and N-ethyl derivatives it was found dissociation thermodynamic functions to depend on bases lgPow. Acid-base dissociation of TRIS and triethanolamine onium cations does not correspond to said relationship because TRIS (primary amine), TEA (tertiary amine) act differently on aqueous solutions of SO2. TEA, unlike MEA, DEA and MMEA, has a salting out effect towards sulfur dioxide because of competing hydration that promotes sulfite «onium» salts hydrolysis. TRIS promotes S(IV) → S(VI) sulphooxidation, in contrast to another ethanolamines. Enthalpy–enthropy compensation with isothermodynamic temperature 303 K has been recorded. The revealed correlations may be useful in developing of procedures for air sanitary cleaning from acidic gases; chemisorbents immobilized for gas and ion exchange chromatography; potentiometric methods for fluorocomplex acids determinations. The use of monoethanolamine is most promising to obtain chemisorbents because the thermodynamic functions of its onium cation acid-base dissociation are least dependent on temperature compared to other etanolammonium cations.
Опис
Ключові слова
этаноламины, водные растворы, термодинамика диссоциации, энтальпийно-энтропийная компенсация, етаноламіни, водні розчини, термодинаміка дисоціації, ентальпійного- ентропійна компенсація, ethanolamines, aqueous solutions, thermodynamics of the dissociation, enthalpyentropy compensation
Бібліографічний опис
Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Herald