Вербальное и невербальное выражение эмоций в речи шеф-повара
Вантажиться...
Дата
2016
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Данное исследование посвящено анализу вербальных (терминальные тоны, шкалы,
темп речи) и невербальных (движение рук, поднятие бровей, движение глаз) средств
передающих эмоциональное состояние британского шеф-повара Лесли Уотерс в
момент представления рецепта десерта «Vanilla fruit strudel». Проведенное перцептивное исследование показало, что речь информанта весьма эмоциональна, что выражается в использовании эмфатических тонов и шкал, быстрого темпа речи и наличии кратких и сверхкратких пауз.
Дане дослідження присвячене аналізу вербальних (термінальні тони, шкали, темп мовлення) та невербальних (рухи рук, підняття брів, рухи очима) засобів, що передають емоційний стан британського шеф-кухаря Леслі Уотерс під час представлення рецепту десерту «Vanilla fruit strudel». Проведене перцептивне дослідження показало, що мовлення інформанта вельми емоційне, що виражається у використанні емфатичних тонів і шкал, швидкого темпу мовлення та наявності коротких та надкоротких пауз.
This work is dedicated to the analysis of verbal (terminal tones, scales, speech rate) and nonverbal (movement of hands, eyebrows lifting, eye movement) means, that transmit emotional state of the British chef Lesley Waters while presenting the recipe. The research has been done on the basis of samples of quasi spontaneous monologic statements of British chef Lesley Waters when presenting “Vanilla fruit strudel” recipe. The objectives of the study included identification of the set of tones and scales that make up the main melodic repertoire of the respondent, and determination of kinetic means in the investigated phrases of the chef. The subject of the research is gender-based verbal behavior of the British chef. The main objective of the study is to determine the specificity of gender non-verbal and verbal behavior of chefs. Conducted perceptual research has shown that the informant is very emotional, which is reflected in the use of emphatic tones and scales, fast speech rate and usage of short pauses. The prospective of the research is primarily determined by the need to analyze prosodic characteristics (melody, rate) of British chefs’ speech, as the problem is not widely studied and requires research in connection with non-verbal characteristics of chefs’ speech behavior.
Дане дослідження присвячене аналізу вербальних (термінальні тони, шкали, темп мовлення) та невербальних (рухи рук, підняття брів, рухи очима) засобів, що передають емоційний стан британського шеф-кухаря Леслі Уотерс під час представлення рецепту десерту «Vanilla fruit strudel». Проведене перцептивне дослідження показало, що мовлення інформанта вельми емоційне, що виражається у використанні емфатичних тонів і шкал, швидкого темпу мовлення та наявності коротких та надкоротких пауз.
This work is dedicated to the analysis of verbal (terminal tones, scales, speech rate) and nonverbal (movement of hands, eyebrows lifting, eye movement) means, that transmit emotional state of the British chef Lesley Waters while presenting the recipe. The research has been done on the basis of samples of quasi spontaneous monologic statements of British chef Lesley Waters when presenting “Vanilla fruit strudel” recipe. The objectives of the study included identification of the set of tones and scales that make up the main melodic repertoire of the respondent, and determination of kinetic means in the investigated phrases of the chef. The subject of the research is gender-based verbal behavior of the British chef. The main objective of the study is to determine the specificity of gender non-verbal and verbal behavior of chefs. Conducted perceptual research has shown that the informant is very emotional, which is reflected in the use of emphatic tones and scales, fast speech rate and usage of short pauses. The prospective of the research is primarily determined by the need to analyze prosodic characteristics (melody, rate) of British chefs’ speech, as the problem is not widely studied and requires research in connection with non-verbal characteristics of chefs’ speech behavior.
Опис
Ключові слова
эмоция, квазиспонтанная монологическая речь, темп речи, гендерное поведение, вербальные и невербальные средства, емоція, квазіспонтанне монологічне мовлення, темп мовлення, гендерна поведінка, вербальні та невербальні засоби, emotion, quasi spontaneous monologic speech, speech rate, gender behavior, verbal and non-verbal means
Бібліографічний опис
Записки з романо-германської філології = Writings in Romance-Germanic Philology