Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/7994
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorІваниця, Володимир Олексійович-
dc.contributor.authorГоршкова, Олена Георгіївна-
dc.contributor.authorКоротаєва, Надія Володимирівна-
dc.contributor.authorВолювач, Ольга В'ячеславівна-
dc.contributor.authorГудзенко, Тетяна Василівна-
dc.contributor.authorОстапчук, Андрій Миколайович-
dc.contributor.authorИваница, Владимир Алексеевич-
dc.contributor.authorГоршкова, Елена Георгиевна-
dc.contributor.authorКоротаева, Надежда Владимировна-
dc.contributor.authorВолювач, Ольга Вячеславовна-
dc.contributor.authorГудзенко, Татьяна Васильевна-
dc.contributor.authorОстапчук, Андрей Николаевич-
dc.contributor.authorIvanytsia, Volodymyr O.-
dc.contributor.authorHorshkova, Olena H.-
dc.contributor.authorKorotaeva, Nadiya V.-
dc.contributor.authorVoliuvach, Olha V.-
dc.contributor.authorGudzenko, Tetyana V.-
dc.contributor.authorOstapchuk, Andriy M.-
dc.date.accessioned2016-02-12T09:46:53Z-
dc.date.available2016-02-12T09:46:53Z-
dc.date.issued2015-
dc.identifier.citationМікробіологія і Біотехнологія = Microbiology & Biotechnologyuk
dc.identifier.urihttp://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/7994-
dc.descriptionМікробіологія і біотехнологія = Mіcrobіology & Bіotechnology : науковий журнал / ОНУ ім. І.І. Мечникова . – Одеса.uk
dc.description.abstractМета. Визначення складу жирних кислот клітинних ліпідів та ідентифікація штаму бактерій, виділеного із ділянки забрудненого нафтою ґрунту о. Зміїний. Методи. Аналіз складу жирних кислот штаму Bacillus sр. ОЗ-5 здійснювали з використанням автоматичної системи ідентифікації мікроорганізмів MIDI Sherlock (MIDI inc., USA) на базі газового хроматографа Agilent 7890 (Agilent Technologies, USA). Результати. Охарактеризований за фенотиповими ознаками штам Bacillus sp. ОЗ-5, за складом жирних кислот ідентифіковано як Bacillus megaterium ОЗ-5 – GC subgroup A. Аналіз одержаної хроматограми показав, що переважальними в жирнокислотному спектрі штаму Bacillus megaterium ОЗ-5 є розгалужені структурні ізомери довголанцюгових насичених жирних кислот з переважним вмістом 12-метилтетрадеканової (С15:0 антеізо, 39,6%) і 13-метилтетрадеканової (С15:0 ізо, 32,93%) кислот, серед інших розгалуже- них ізомерів виявлено С17:0 антеізо (2,69%), С17:0 ізо (1,88%), С14:0 ізо (6,62%), С16:0 iso (1,76%), С13:0 антеізо (0,25%) та С13:0 ізо (0,5%). Висновок. Аналіз жирнокислотного профілю досліджуваного штаму з використанням системи MIDI Sherlock дозволив віднести його до виду Bacillus megaterium-GC subgroup A з високим індексом подібності 0,731. Виявлені особливості спектру жирних кислот досліджуваного мікроорганізму систематизовані і відрізняють його від інших бактерій роду Bacillus.uk
dc.description.abstractЦель. Определение состава жирных кислот клеточных липидов и идентификация штамма бактерий, выделенного с участка загрязненной нефтью почвы о. Змеиный. Методы. Анализ состава жирных кислот штамма Bacillus sр. ОЗ-5 проводили с использованием автоматической системы идентификации микроорганизмов MIDI Sherlock (MIDI inc., USA) на базе газового хроматографа Agilent 7890 (Agilent Technologies, USA). Результаты. Охарактеризированный по фенотипическим признакам штамм Bacillus sp. ОЗ-5, по составу жирных кислот был идентифицирован как Bacillus megaterium ОЗ-5 – GC subgroup A. Анализ хроматограмм показал, что доминирующими в жирнокислотном спектре штамма Bacillus megaterium ОЗ-5 являются разветвлённые структурные изо- меры длинноцепочечных насыщенных кислот с преобладающим содержанием 12-метилтетрадекановой (С15:0 anteiso, 39,6%) и 13-метилтетрадекановой (С15:0 iso, 32,93%) кислот, среди других разветвлённых изомеров обнаружены С17:0 антеізо (2,69%), С17:0 ізо (1,88%), С14:0 ізо (6,62%), С16:0 ізо (1,76%), С13:0 антеізо (0,25%) и С13:0 ізо (0,5%). Вывод. Анализ жирнокислотного профиля исследуемого штамма с использованием системы MIDI Sherlock позволил отнести его к виду Bacillus megaterium-GC subgroup A с высоким индексом сходства 0,731.Выявленные особенности спектра жирных кислот исследуемого микроорганизма систематизированы и отличают его от других бактерий рода Bacillus.uk
dc.description.abstractThe aim. Determination of fatty acid composition of cell lipids and identification of a strain of microorganism selected in 2014 from a portion of the oil-contaminated soil of the Zmiiny island. Methods. Fatty acid analysis of the strains of genus Bacillus sp. ОЗ-5 was carried using the automatic identification system of microorganisms MIDI Sherlock (MIDI, USA) based on gas chromatograph Agilent 7890 (Agilent Technologies, USA). Results. Phenotypically characterized strain Bacillus. ОЗ-5 was identified as Bacillus megaterium ОЗ-5 – GC subgroup A by fatty acids composition. The analysis of obtained chromatograms revealed that dominant in the fatty-acid profile of strain Bacillus sp. ОЗ-5 there were branched structural isomers of long-chain saturated fatty acids with predominant content of 12-metyltetradecane (C15:0 anteiso, 39.6%) and 13-metyltetradecane (C15:0 iso, 32.93%) acids also С17:0 аnteiso (2.69%), С17:0 iso (1.88%), С14:0 iso (6.62%), С16:0 iso (1.76%), С13:0 аnteiso (0.25%) та С13:0 iso (0.5%) isomers were detected. Conclusion. By the fatty acid profile analysis with MIDI Sherlock system observable strain is identified as Bacillus megaterium-GC subgroup A with high level of similarity index 0.737. The peculiarities of the fatty acid profile of the investigated microorganism is systematized and can be used as an auxiliary key for distinguishing it as a genus and at the species level (based on the results of the study of the cellular fatty acid composition) from other bacteria of genus Bacillus.uk
dc.language.isoukuk
dc.publisherОдеський національний університет імені І. І. Мечниковаuk
dc.relation.ispartofseries;№ 4(32), С. 28-35.-
dc.subjectсклад жирних кислотuk
dc.subjectідентифікаціяuk
dc.subjectBacillusuk
dc.subjectсостав жирных кислотuk
dc.subjectидентификацияuk
dc.subjectBacillusuk
dc.subjectfatty acid compositionuk
dc.subjectidentificationuk
dc.subjectBacillusuk
dc.titleСклад жирних кислот ліпідів штаму BACILLUS SP. ОЗ-5, виділеного із забрудненого нафтою грунту о. Зміїний.uk
dc.title.alternativeСостав жирных кислот липидов штамма BACILLUS SP. ОЗ-5, выделенного из загрязненной нефтью почвы о. Змеиныйuk
dc.title.alternativeFatty acid composition of lipids of strain BACILLUS SP. OЗ-5 isolated from oilcontaminated soil of the Zmiiny islanduk
dc.typeArticleuk
Appears in Collections:Мікробіологія і біотехнологія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
mbt_4_2015_28-35.pdf274.68 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.