Ріст, продуктивність та якість зерна озимої спельти за умов півдня степової зони України

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2015
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
Номер ISSN
Номер E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Рослини озимої плівчастої пшениці спельти (Triticum spelta L.) вирощували в польовому досліді за грунтово-кліматичних умов півдня степової зони. Досліджували особливості росту, формування листової поверхні, насіннєвої продуктивності та якості зерна. Проведена порівняльна характеристика визначених показників із аналогічними показниками сортів озимої м’якої пшениці (T. аestivum L.) степової зони України. Виявлено, що за умов агротехніки, традиційної для озимої пшениці в даному регіоні та кліматичних умов 2011–2012 років, дослідні зразки спельти пройшли всі фенологічні фази розвитку та мали насіннєву продуктивність колосу та рослини на 31–57 % менше, ніж у сортів м’якої пшениці. Рослини спельти характеризувались більшими довжиною та масою вегетативної частини, площею та масою сирої речовини листя з однієї рослини, вмістом хлорофілу в листках. Зерно спельти відрізнялось, у порівнянні із м’якою пшеницею, більшим вмістом білка та іншим його біохімічним складом.
Растения озимой пленчатой пшеницы спельты (Triticum spelta L.) выращивали в полевом опыте в почвенно-климатических условиях юга степной зоны. Исследовали особенности роста, формирования листовой поверхности, семенной продуктивности и качества зерна. Проведена сравнительная характеристика определенных показателей с аналогичными показателями сортов мягкой озимой пшеницы (Triticum aestivum L.) степной зоны Украины. Выявлено, что в условиях агротехники, традиционной для озимой пшеницы в данном регионе и климатических условиях 2011–2012 годов, исследуемые образцы спельты прошли все фенологические фазы развития и имели семенную продуктивность колоса и растения на 31–57 % меньше, чем сорта мягкой пшеницы. Растения спельты характеризовались большей длиной и массой вегетативной части, площадью и массой сырого вещества листьев с одного растения, содержанием хлорофилла в листьях. Зерно спельты отличалось, в сравнении с мягкой пшеницей, большим содержанием белка и его иным биохимическим составом.
Plants of winter hulled wheat spelt (Triticum spelta L.) were grown in field experiment on soil and climatic conditions of southern steppe zone. The features of spelt plants growth, leaf surface formation, seed productivity and grain quality were studied. The comparative characteristics of determined indicators for spelt wheat and winter wheat species (Triticum aestivum L.) of Ukrainian steppe zone were provided. It was found that under traditional for the winter wheat farming in the studied region, and under given climatic conditions of 2011–2012 years, investigated spelt samples passed all phenological phases of development and had 31–57 % less seed productivity of ears and plants compared to winter wheat cultivars. Spelt plants were characterized by higher length and weight of vegetative parts of the plant, plant leaves size and fresh weight from one plant, chlorophyll content in leaves. Spelt grain had higher protein content with different biochemical composition compared to winter wheat one.
Опис
Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Вестник Одесского национального университета
Ключові слова
спельта, Triticum spelta L., ріст, продуктивність, фотосинтетична поверхня, якість зерна, вміст білка, рост, продуктивность, фотосинтетическая поверхность, качество зерна, содержание белка, spelt, wheat growth, productivity, photosynthetic surface area, grain quality, protein content
Бібліографічний опис
Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Herald
DOI
ORCID:
УДК