Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/6310
Назва: Вплив складу захисних середовищ на збереження житт єздатності та біотехнологічних власт ивост ей ліофілізованих бактерій Lactobacillus Plantarum ONU315
Інші назви: Влияние сост ава защитных сред на сохранение жизнеспособност и и биотехнологические свойст ва лиофилизированных бактерий Lactobacillus plantarum ONU315
Protective media composition influence on freezedried bacteria Lactobacillus plantarum ONU315 viability and biotechnological properties saving
Автори: Басюл, Олена Владленівна
Ямборко, Ганна Валентинівна
Іваниця, Володимир Олексійович
Басюл, Елена Владленовна
Ямборко, Анна Валентиновна
Иваница, Владимир Алексеевич
Basiul, Olena V.
Yamborko, Hanna V.
Ivanytsia, Volodymyr O.
Бібліографічний опис: Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Herald
Дата публікації: 2014
Видавництво: Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Ключові слова: Lactobacillus plantarum
ліофілізація
збереження життєздатності
кислотоутворення
антагоністична активність
Lactobacillus plantarum
защитная среда
лиофилизация
сохранение жизнеспособности
кислотообразование
антагонистическая активность
Lactobacillus plantarum
protective media
lyophilization
viability saving
acid production
antagonistic activity
Серія/номер: ;Т. 19, В. 1(34), С. 9-15.
Короткий огляд (реферат): Вивчено вплив складу кріозахисних середовищ на збереження життєздатності та біотехнологічні властивості ліофілізованих бактерій штаму Lactobacillus plantarum ONU315. Використання захисного середовища, до складу якого входить знежирене молоко (40 %), цукроза (20 %), натрій лимоннокислий (20 %), лактоза (9,5 %), мальтоза (9,5 %) і желатин (1 %) дозволяє зберегти життєздатність і біохімічну активність ліофілізованих бактерій штаму L. plantarum ONU315. Ліофілізовані лактобактерії штаму L. plantarum ONU315 упродовж 6 місяців зберігали антагоністичну активність до представників мікробіоти плодових тіл гливи звичайної.
Изучено влияние состава криозащитных сред на сохранение жизнеспособности и биохимической активности лиофидизированного штамма лактобактерий. Установлено, что использование защитной среды, в состав которой входит обезжиренное молоко (40 %), сахароза (20 %), натрий лимоннокислый (20 %), лактоза (9,5 %), мальтоза (9,5 %) и желатин (1 %) позволяет сохранить жиз- неспособность и биохимическую активность лиофилизированного штамма L. plantarum ONU315. Показано, что при хранении лиофилизированной культуры штамма на протяжении 6 месяцев, бактерии – представители микробиоты плодовых тел вешенки обыкновенной остаются чувствительными к его антагонистическому действию.
Cryoprotective media composition effect on viability and biochemical activity saving of freeze-dried lactobacilli strain was studied. It was established that protective media, which includes skim milk (40 %), sucrose (20 %), sodium citrate (20 %), lactose (9,5 %), maltose (9,5 %) and gelatin (1 %), could retain viability and biochemical activity of lyophilized strain L. plantarum ONU315. It is shown, that bacteria – the representatives of oyster mushroom fruiting bodies microbiota, remain sensitive to strain lyophilized culture antagonistic action during storage for 6 months.
Опис: Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Вестник Одесского национального университета
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/6310
Розташовується у зібраннях:Вісник Одеського національного університету. Біологія

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
9-15.pdf259.16 kBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.