Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/6310
Title: | Вплив складу захисних середовищ на збереження житт єздатності та біотехнологічних власт ивост ей ліофілізованих бактерій Lactobacillus Plantarum ONU315 |
Other Titles: | Влияние сост ава защитных сред на сохранение жизнеспособност и и биотехнологические свойст ва лиофилизированных бактерий Lactobacillus plantarum ONU315 Protective media composition influence on freezedried bacteria Lactobacillus plantarum ONU315 viability and biotechnological properties saving |
Authors: | Басюл, Олена Владленівна Ямборко, Ганна Валентинівна Іваниця, Володимир Олексійович Басюл, Елена Владленовна Ямборко, Анна Валентиновна Иваница, Владимир Алексеевич Basiul, Olena V. Yamborko, Hanna V. Ivanytsia, Volodymyr O. |
Citation: | Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Herald |
Issue Date: | 2014 |
Publisher: | Одеський національний університет імені І. І. Мечникова |
Keywords: | Lactobacillus plantarum ліофілізація збереження життєздатності кислотоутворення антагоністична активність Lactobacillus plantarum защитная среда лиофилизация сохранение жизнеспособности кислотообразование антагонистическая активность Lactobacillus plantarum protective media lyophilization viability saving acid production antagonistic activity |
Series/Report no.: | ;Т. 19, В. 1(34), С. 9-15. |
Abstract: | Вивчено вплив складу кріозахисних середовищ на збереження життєздатності
та біотехнологічні властивості ліофілізованих бактерій штаму Lactobacillus plantarum ONU315. Використання захисного середовища, до складу якого входить знежирене молоко (40 %), цукроза (20 %), натрій лимоннокислий (20 %), лактоза (9,5 %), мальтоза (9,5 %) і желатин (1 %) дозволяє зберегти життєздатність і біохімічну активність ліофілізованих бактерій штаму L. plantarum ONU315. Ліофілізовані лактобактерії штаму L. plantarum ONU315 упродовж 6 місяців зберігали антагоністичну активність до представників мікробіоти плодових тіл гливи звичайної. Изучено влияние состава криозащитных сред на сохранение жизнеспособности и биохимической активности лиофидизированного штамма лактобактерий. Установлено, что использование защитной среды, в состав которой входит обезжиренное молоко (40 %), сахароза (20 %), натрий лимоннокислый (20 %), лактоза (9,5 %), мальтоза (9,5 %) и желатин (1 %) позволяет сохранить жиз- неспособность и биохимическую активность лиофилизированного штамма L. plantarum ONU315. Показано, что при хранении лиофилизированной культуры штамма на протяжении 6 месяцев, бактерии – представители микробиоты плодовых тел вешенки обыкновенной остаются чувствительными к его антагонистическому действию. Cryoprotective media composition effect on viability and biochemical activity saving of freeze-dried lactobacilli strain was studied. It was established that protective media, which includes skim milk (40 %), sucrose (20 %), sodium citrate (20 %), lactose (9,5 %), maltose (9,5 %) and gelatin (1 %), could retain viability and biochemical activity of lyophilized strain L. plantarum ONU315. It is shown, that bacteria – the representatives of oyster mushroom fruiting bodies microbiota, remain sensitive to strain lyophilized culture antagonistic action during storage for 6 months. |
Description: | Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Вестник Одесского национального университета |
URI: | http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/6310 |
Appears in Collections: | Вісник Одеського національного університету. Біологія |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.