Кислотно-основные и цветометрические характеристики пищевого красителя желтый «солнечный закат»
Вантажиться...
Дата
2014
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Методами химической цветометрии, спектрофотометрии и потенциометрии изучены кислотно-основные свойства пищевого красителя Е110 желтый «солнечный закат» в водных растворах и определены соответствующие константы ионизации. Предложена вероятная схема диссоциации функционально-аналитических групп красителя и диаграмма распределения его равновесных форм в зависимости от кислотности среды. Рассчитаны основные спектрофотометрические и цветометрические характеристики отдельных форм реагента.
Методами хімічної кольорометрії, спектрофотометрії і потенціометрії вивчені кислотно-основні властивості харчового барвника Е110 жовтий «сонячний захід» у водних розчинах та визначені відповідні константи іонізації. Запропонована ймовірна схема дисоціації функціонально-аналітичних груп барвника і діаграма розподілу його рівноважних форм в залежності від кислотності середовища. Розраховані основні спектрофотометричні і кольорометричні характеристики окремих форм реагенту.
The acid-base properties of yellow food dye E110 «Sunset Yellow FCF» was studied by chemical chromaticity, spectrophotometric and potentiometric methods in aqueous solutions and identified relevant ionization constants. A probable scheme of dye functional-analytical groups’ dissociation and equilibrium its forms distribution diagram depending on the medi¬ums acidity were proposed. The main spectrophotometric and colorimetric characteristics of the reagent individual forms were calculated
Методами хімічної кольорометрії, спектрофотометрії і потенціометрії вивчені кислотно-основні властивості харчового барвника Е110 жовтий «сонячний захід» у водних розчинах та визначені відповідні константи іонізації. Запропонована ймовірна схема дисоціації функціонально-аналітичних груп барвника і діаграма розподілу його рівноважних форм в залежності від кислотності середовища. Розраховані основні спектрофотометричні і кольорометричні характеристики окремих форм реагенту.
The acid-base properties of yellow food dye E110 «Sunset Yellow FCF» was studied by chemical chromaticity, spectrophotometric and potentiometric methods in aqueous solutions and identified relevant ionization constants. A probable scheme of dye functional-analytical groups’ dissociation and equilibrium its forms distribution diagram depending on the medi¬ums acidity were proposed. The main spectrophotometric and colorimetric characteristics of the reagent individual forms were calculated
Опис
Вісник Одеського нац. університету: сер.: Хімія : науковий журнал / ОНУ ім. І.І. Мечникова . – Одеса : ОНУ ім. І.І. Мечникова, 2014
Ключові слова
желтый «солнечный закат», метод химической цветометрии, константы ионизации, жовтий «сонячний захід», метод хімічної кольорометрії, константи іонізації, жовтий «сонячний захід», метод хімічної кольорометрії, константи іонізації, Sunset Yellow FCF, chemical chromaticity method, ionization constants
Бібліографічний опис
Вiсник Одеського нацiонального унiверситету=Odessa National University Herald