Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/6201
Title: Кислотно-основные и цветометрические характеристики пищевого красителя желтый «солнечный закат»
Other Titles: Кислотно-основні та кольорометричні характеристики харчового барвника жовтий «сонячний захід»
The acid-base and chromaticity characteristics of food dye «Sunset Yellow FCF»
Authors: Чеботарёв, Александр Николаевич
Бевзюк, Е. В.
Христова, Н. М.
Столовник, Е. А.
Чеботарьов, Олександр Миколайович
Бевзюк, Е. В.
Христова, Н. М.
Столовник, Е. А
Chebotaryov, Aleksandr N.
Citation: Вiсник Одеського нацiонального унiверситету=Odessa National University Herald
Issue Date: 2014
Publisher: Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Keywords: желтый «солнечный закат»
метод химической цветометрии
константы ионизации
жовтий «сонячний захід»
метод хімічної кольорометрії
константи іонізації
жовтий «сонячний захід»
метод хімічної кольорометрії
константи іонізації
Sunset Yellow FCF
chemical chromaticity method
ionization constants
Series/Report no.: ;Т. 19, Вип. 2(50), С. 50-57.
Abstract: Методами химической цветометрии, спектрофотометрии и потенциометрии изучены кислотно-основные свойства пищевого красителя Е110 желтый «солнечный закат» в водных растворах и определены соответствующие константы ионизации. Предложена вероятная схема диссоциации функционально-аналитических групп красителя и диаграмма распределения его равновесных форм в зависимости от кислотности среды. Рассчитаны основные спектрофотометрические и цветометрические характеристики отдельных форм реагента.
Методами хімічної кольорометрії, спектрофотометрії і потенціометрії вивчені кислотно-основні властивості харчового барвника Е110 жовтий «сонячний захід» у водних розчинах та визначені відповідні константи іонізації. Запропонована ймовірна схема дисоціації функціонально-аналітичних груп барвника і діаграма розподілу його рівноважних форм в залежності від кислотності середовища. Розраховані основні спектрофотометричні і кольорометричні характеристики окремих форм реагенту.
The acid-base properties of yellow food dye E110 «Sunset Yellow FCF» was studied by chemical chromaticity, spectrophotometric and potentiometric methods in aqueous solutions and identified relevant ionization constants. A probable scheme of dye functional-analytical groups’ dissociation and equilibrium its forms distribution diagram depending on the medi¬ums acidity were proposed. The main spectrophotometric and colorimetric characteristics of the reagent individual forms were calculated
Description: Вісник Одеського нац. університету: сер.: Хімія : науковий журнал / ОНУ ім. І.І. Мечникова . – Одеса : ОНУ ім. І.І. Мечникова, 2014
URI: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/6201
Appears in Collections:Вісник Одеського національного університету. Хімія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
50-57a.pdf342.99 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.