Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/612
Title: Численность и территориальное распространение краснозобой казарки в Азово-Черноморском регионе зимой 2008-2009 гг.
Other Titles: Чисельність та територіальне поширення червоноволої казарки в Азово-Чорноморському регіоні взимку 2008– 2009 рр.
Number and distribution of red-breasted goose in Azov-Black sea region
Authors: Корзюков, Анатолий Иванович
Русев, И. Т.
Петрович, З. И.
Гавриленко, В. А.
Корзюков, Анатолій Іванович
Русев, І. Т.
Петрович, З. І.
Korziukov, Anatolii Ivanovych
Rusev, I. T.
Petrovich, Z. I.
Gavrilenko, V. A.
Citation: Вісник Одеського національного університету = Вестник Одесского национального университета
Issue Date: 2009
Publisher: Астропринт
Keywords: гуси
краснозобая казарка
Азово-Черноморский регион
птахи
червоновола казарка
Азово-Чорноморський регіон
birds
red-breasted goose
the Azov-Black see region
Series/Report no.: Біологія; Т.14,вип.8,С.81-88.
Abstract: В рамках международного учета в 2008–2009 гг зимующей краснозобой казарки — крайне уязвимого редкого вида птиц с ограниченным гнездовым ареалом — установлено, что в осенний период 2008 г. первые представители этого вида в Азово-Черноморском регионе появились в конце октября. Основная часть казарок прилетела в Украину в третьей декаде ноября 2008 г. Результаты синхронных учетов краснозобой казарки в Азово-Черномор ском регионе Украины в зимний период свидетельствуют о нестабильности ее зимовочных группировок. Факторами нестабильности являются: нетипичные погодные условия, в основном потепление; слабая кормовая база на полях озимых зерновых культур; значительный рост числа полей с посевами рапса; беспокойство птиц охотниками и браконьерами. В результаті моніторингу в 2008–2009 рр зимуючих червоноволих казарок — дуже уразливого рідкісного виду птахів з обмеженним гніздовим ареалом — встановлено, що восени 2008 р. перші представники цього виду в Азово-Чорноморському регіоні з’явилися в конці жовтня. Головна частина казарок прилетіла в Україну в третій декаді листопада 2008 р. Підсумки синхронних обліків красноволо ї казарки в Азово-Чорноморському регіоні України в зимовий період свідчать про нестійкість її зимових угруповань. Факторами нестійкості є: нетипові погодні умови, в основному потепління; слабка кормова база на полях озимих зернових культур; значний ріст числа полів з посівами рапсу; турбування птахів з боку мисливц ів та бракон’єрів.Red-breasted goose — Rufibrenta ruficollis flown from Russian arctic tundra where they are nesting occur in Azov-Black see region of Ukraine in mixed flocks with White fronted goose — Anser albifrons in Oktober 2008. A number of 14122 birds of this species was recorded in winter time of December 2008 and 14924 in January, 13873 in February 2009, when they stopped to stay overnight and to feed in natural coastal habitats and farmlands. Wintering flocks of Red-breasted goose in the region is unstable due to disturbance by the poachers and hunters, poor feeding biotops, growing area with rape insted of winter weed. The Azov-Black see region is a very important core area and ecological coridor for Red breasted goose and therefore this species need to be protected by the Ukrainina State.
Description: Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Вестник Одесского национального университета/ ОНУ імені І. І. Мечникова. - Одеса : Астропринт, 2009. - Том 14, Вип. 8: Сер. "Біологія". – укр. і рос.
URI: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/612
Other Identifiers: УДК 591.524
Appears in Collections:Вісник Одеського національного університету. Біологія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вестник ОНУ т 14 вып 8 Биологи_81-88.pdf93.44 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.