БІОХІМІЧНІ ПОКАЗНИКИ У ЩУРІВ В УМОВАХ ЇХ УТРИМУВАННЯ НА РАЦІОНІ З ПІДВИЩЕНИМ ВМІСТОМ ЖИРІВ ТА ДОДАВАННЯМ КОРМОВИХ ДОБАВОК З РІПАКУ

Анотація
Вивчали вплив годування щурів кормом із підвищеною концентрацією жиру з додаванням ріпакових макухи або шроту на показники активності амінотрансфераз (АсАТ (К. Ф. 2. 6. 1. 1) та АлАТ (К. Ф. 2. 6. 1. 2)), вмісту аскорбінової кислоти, відновленого глутатіону та малонового діальдегіду в їх органах. Встановлений раціон збільшував вміст відновленого глутатіону в органах щурів та відсоткову частку аскорбінової кислоти від суми її різних форм у дванадцятипалій кишці. Відбувалось також зростання активності АлАТ в крові та АсАТ в печінці при її зменшенні в крові. Додавання до жирної їжі ріпакової макухи та шроту не впливало на приріст маси щурів протягом дослідного періоду; зменшувало вміст відновленого глутатіону та підвищувало вміст саме аскорбінової кислоти в печінці та нирках; відсоткова частка аскорбінової кислоти від суми аскорбінових кислот збільшувалась у всіх органах, за винятком нирок; активність амінотрансфераз в крові дослідних щурів відновлювалась до контрольного рівня.
Изучали влияние кормления крыс кормом с повышенным содержанием жира и добавлением рапсового жмыха или шрота на показатели активности аминотрансфераз, содержания аскорбиновой кислоты, глутатиона и малонового диальдегида в их органах. Установленный рацион повышал содержание восстановленного глутатиона в органах крыс и процентную часть аскорбиновой кислоты от суммы аскорбиновых кислот в двенадцатиперстной кишке. Происходило повышение активности АлАТ в крови и АсАТ в печени при ее уменьшении в крови. Добавление к жирной пище рапсового жмыха и шрота повышало уровень большинства показателей аскорбиновой кислоты, восстанавливало большинство показателей глутатиона и аминотрансфераз и не влияло на прирост массы крыс.
The effect of feeding rats with increased food able fat with the addition of rape grist, or rape fat-free grist on the aminotransferase activity, the concentrations of ascorbic acid, reduced glutathione and malondialdehyde in rats bodies was studied. Obtained ration increased the content recovery of glutathione in the organs of rats and the percentage of ascorbic acid on the amount of ascorbic acid in duodenum intestine. The rise of the activity of ALT and AST levels in the liver with its decline in the blood was observed. Adding to the rich food rape grist extended and rape fat-free grist the level of most indicators of ascorbic acid, restored most of the glutathione and aminotransferases and had no effect on weight gain in rats.
Опис
Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Вестник Одесского национального университета
Ключові слова
ріпак, макуха, шрот, метаболіти, відновлений глутатіон, амінотрансферази, малоновий діальдегід, аскорбінова кислота, щури, рапс, жмых, шрот, аскорбиновая кислота, метаболиты, восстановленный глутатион, малоновий диальдегид, крысы, rape, grist, fat-free grist, ascorbic acid, metabolytes, reduced glutathione, malonic dialdehyde, rats
Бібліографічний опис
Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Herald