Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/3657
Title: ОПТИМІЗАЦІЯ СКЛАДУ ПОЖИВНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ЕНТОМОПАТОГЕННИХ БАКТЕРІЙ ШТАМУ BACILLUS THURINGIENSIS ONU 15
Other Titles: ОПТИМИЗАЦИЯ СОСТАВА ПИТАТЕЛЬНОЙ СРЕДЫ ДЛЯ ЭНТОМОПАТОГЕННЫХ БАКТЕРИЙ ШТАМА BACILLUS THURINGIENSIS ONU15
OPTIMIZATION OF THE CULTURE MEDIUM FOR ENTOMOPATHOGENIC BACTERIA OF STRAIN BACILLUS THURINGIENSIS ONU15
Authors: Васильєва, Наталія Юріївна
Гудзенко, Тетяна Василівна
Панченко, М. М.
Іваниця, Володимир Олексійович
Васильева, Наталья Юрьевна
Панченко, Н. Н.
Иваница, Владимир Алексеевич
Vasylieva, Nataliia Yu.
Gudzenko, Tetiana V.
Panchenko, M. M.
Ivanytsia, Volodymyr O.
Гудзенко, Татьяна Васильевна
Citation: Мікробіологія і Біотехнологія = Microbiology & Biotechnology
Issue Date: 2012
Publisher: Одеський національний університет імені І.І. Мечникова
Keywords: Bacillus thuringiensis
оптимізація складу поживного середовища
центральний композиційний ортогональний експеримент
оптимизация состава питательной среды
композиционный ортогональный эксперимент
optimization of the culture medium
the central composite orthogonal method
Series/Report no.: ;№4(20), С. 52-63
Abstract: Методом математичного планування експериментів оптимізовано склад поживного середовища для культивування штаму Bacillus thuringiensis ONU 15, ентомопатогенного для двокрилих комах-шкідників їстівних грибів. Оптимізація середовища базувалася на плануванні з використанням центрального композиційного ортогонального плану. Параметрами оптимізації слугували загальна чисельність бактерій та спор штаму Bacillus thuringiensis ONU 15. В результаті проведених досліджень розроблено поживне середовище (пептон — 7,3 г/л, дріжджовий екстракт —3,0 г/л, глюкоза — 2,5 г/л, К2НР04 - 5,0 г/л, КН2Р04 - 5,0 г/л, Na цитрат - 3,0 г/л, Na2HP04 - 1,5 г/л, MgS04 - 0,05 г/л, MnS04 - 0,03 г/л та СаС12 -0,05 г/л), на якому кількість бактерій у порівнянні з вихідним середовищем зросла до 184,6±6,9 х10>° КУО/мл.
С использованием методов математического планирования проведена оптимизация состава питательной среды для культивирования штамма Bacillus thuringiensis ONU 15, обладающего энтомопатогенными свойствами по отношению к двукрылым насекомым-вредителям съедобных грибов. Оптимизацию среды проводили с использованием центрального композиционного ортогонального плана. Параметрами оптимизации служили общая численность бактерий и количество эндоспор штамма Bacillus thuringiensis ONU 15. В результате проведенных исследований, предложена питательная среда такого состава: пептон — 7,3 г/л, дрожжевой экстракт — 3,0 г/л, глюкоза — 2,5 г/л, К2НР04 — 5,0 г/л, КН2Р04 - 5,0 г/л, Na цитрат - 3,0 г/л, Na2HP04 - 1,5 г/л, MgS04 - 0,05 г/л, MnS04 - 0,03 г/л, СаС12 - 0,05 г/л, на которой концентрация бактерий составляла 184,6± 6,9х1010 КОЕ/мл.
With the use of experimental design methods there were optimized the culture medium for the cultivation of strain Bacillus thuringiensis ONU 15, having entomopathogenic properties against dipteran pests of edible fungi. Optimization of culture medium was performed using the central composite orthogonal method. The parameters of optimization were the total number of bacteria and the number of endospores of strain Bacillus thuringiensis ONU 15. As a result of the research it is proposed the culture medium of the following composition: peptone — 7.3 g/l , yeast extract — 3.0 g/l, glucose - 2.5 g/l, K2HP04 - 5.0 g/l, KH2P04 - 5.0 g/l, Na citrate - 3.0 g/l, Na2HP04 - 1.5 g/l, MgS04 - 0.05 g/l, MnS04 - 0.03 g/l, CaCl2 - 0.05 g/l. At the optimized culture medium the total number of bacteria, compared with the original culture medium, increased by 7 times and has reached the indicator - 184.6+ 6.9xl010 CFU/ml.
Description: Мікробіологія і біотехнологія = Microbiology & Biotechnology/ ОНУ імені І. І. Мечникова. - Одеса : Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова, 2012.
URI: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/3657
Appears in Collections:Мікробіологія і біотехнологія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Mikrob _4(2012).52-63.pdf423.61 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.