ОПТИМІЗАЦІЯ СКЛАДУ ПОЖИВНОГО СЕРЕДОВИЩА ДЛЯ ЕНТОМОПАТОГЕННИХ БАКТЕРІЙ ШТАМУ BACILLUS THURINGIENSIS ONU 15
Вантажиться...
Дата
2012
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І.І. Мечникова
Анотація
Методом математичного планування експериментів оптимізовано склад поживного середовища для культивування штаму Bacillus thuringiensis ONU 15, ентомопатогенного для двокрилих комах-шкідників їстівних грибів. Оптимізація середовища базувалася на плануванні з використанням центрального композиційного ортогонального плану. Параметрами оптимізації слугували загальна чисельність бактерій та спор штаму Bacillus thuringiensis ONU 15. В результаті проведених досліджень розроблено поживне середовище (пептон — 7,3 г/л, дріжджовий екстракт —3,0 г/л, глюкоза — 2,5 г/л, К2НР04 - 5,0 г/л, КН2Р04 - 5,0 г/л, Na цитрат - 3,0 г/л, Na2HP04 - 1,5 г/л, MgS04 - 0,05 г/л, MnS04 - 0,03 г/л та СаС12 -0,05 г/л), на якому кількість бактерій у порівнянні з вихідним середовищем зросла до 184,6±6,9 х10>° КУО/мл.
С использованием методов математического планирования проведена оптимизация состава питательной среды для культивирования штамма Bacillus thuringiensis ONU 15, обладающего энтомопатогенными свойствами по отношению к двукрылым насекомым-вредителям съедобных грибов. Оптимизацию среды проводили с использованием центрального композиционного ортогонального плана. Параметрами оптимизации служили общая численность бактерий и количество эндоспор штамма Bacillus thuringiensis ONU 15. В результате проведенных исследований, предложена питательная среда такого состава: пептон — 7,3 г/л, дрожжевой экстракт — 3,0 г/л, глюкоза — 2,5 г/л, К2НР04 — 5,0 г/л, КН2Р04 - 5,0 г/л, Na цитрат - 3,0 г/л, Na2HP04 - 1,5 г/л, MgS04 - 0,05 г/л, MnS04 - 0,03 г/л, СаС12 - 0,05 г/л, на которой концентрация бактерий составляла 184,6± 6,9х1010 КОЕ/мл.
With the use of experimental design methods there were optimized the culture medium for the cultivation of strain Bacillus thuringiensis ONU 15, having entomopathogenic properties against dipteran pests of edible fungi. Optimization of culture medium was performed using the central composite orthogonal method. The parameters of optimization were the total number of bacteria and the number of endospores of strain Bacillus thuringiensis ONU 15. As a result of the research it is proposed the culture medium of the following composition: peptone — 7.3 g/l , yeast extract — 3.0 g/l, glucose - 2.5 g/l, K2HP04 - 5.0 g/l, KH2P04 - 5.0 g/l, Na citrate - 3.0 g/l, Na2HP04 - 1.5 g/l, MgS04 - 0.05 g/l, MnS04 - 0.03 g/l, CaCl2 - 0.05 g/l. At the optimized culture medium the total number of bacteria, compared with the original culture medium, increased by 7 times and has reached the indicator - 184.6+ 6.9xl010 CFU/ml.
С использованием методов математического планирования проведена оптимизация состава питательной среды для культивирования штамма Bacillus thuringiensis ONU 15, обладающего энтомопатогенными свойствами по отношению к двукрылым насекомым-вредителям съедобных грибов. Оптимизацию среды проводили с использованием центрального композиционного ортогонального плана. Параметрами оптимизации служили общая численность бактерий и количество эндоспор штамма Bacillus thuringiensis ONU 15. В результате проведенных исследований, предложена питательная среда такого состава: пептон — 7,3 г/л, дрожжевой экстракт — 3,0 г/л, глюкоза — 2,5 г/л, К2НР04 — 5,0 г/л, КН2Р04 - 5,0 г/л, Na цитрат - 3,0 г/л, Na2HP04 - 1,5 г/л, MgS04 - 0,05 г/л, MnS04 - 0,03 г/л, СаС12 - 0,05 г/л, на которой концентрация бактерий составляла 184,6± 6,9х1010 КОЕ/мл.
With the use of experimental design methods there were optimized the culture medium for the cultivation of strain Bacillus thuringiensis ONU 15, having entomopathogenic properties against dipteran pests of edible fungi. Optimization of culture medium was performed using the central composite orthogonal method. The parameters of optimization were the total number of bacteria and the number of endospores of strain Bacillus thuringiensis ONU 15. As a result of the research it is proposed the culture medium of the following composition: peptone — 7.3 g/l , yeast extract — 3.0 g/l, glucose - 2.5 g/l, K2HP04 - 5.0 g/l, KH2P04 - 5.0 g/l, Na citrate - 3.0 g/l, Na2HP04 - 1.5 g/l, MgS04 - 0.05 g/l, MnS04 - 0.03 g/l, CaCl2 - 0.05 g/l. At the optimized culture medium the total number of bacteria, compared with the original culture medium, increased by 7 times and has reached the indicator - 184.6+ 6.9xl010 CFU/ml.
Опис
Мікробіологія і біотехнологія = Microbiology & Biotechnology/ ОНУ імені І. І. Мечникова. - Одеса : Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова, 2012.
Ключові слова
Bacillus thuringiensis, оптимізація складу поживного середовища, центральний композиційний ортогональний експеримент, оптимизация состава питательной среды, композиционный ортогональный эксперимент, optimization of the culture medium, the central composite orthogonal method
Бібліографічний опис
Мікробіологія і Біотехнологія = Microbiology & Biotechnology