Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/32363
Title: | Біотехнологія отримання біологічного препарату на основі Lactobacillus plantarum ОНУ 355 для стимуляції росту зеленних культур |
Other Titles: | Biotechnology of production of Lactobacillus plantarum ONU 355 based biopreparation for stimulation of green crops growth |
Authors: | Руснак, Марія Русланівна |
Citation: | Руснак, М. Р. Біотехнологія отримання біологічного препарату на основі Lactobacillus plantarum ОНУ 355 для стимуляції росту зелених культур = Biotechnology of production of Lactobacillus plantarum ONU 355 based biopreparation for stimulation of green crops growth : Дипломна робота бакалавра. – Одеса, 2021. – 39 с. |
Issue Date: | 2021 |
Publisher: | Одеський національний університет імені І. І. Мечникова |
Keywords: | 6.051401 біотехнологія Lactobacillus plantarum зеленні культури стимуляція росту рослин green crops stimulation of plants growth |
Abstract: | Досліджено вплив Lactobacillus plantarum на ріст і розвиток зеленних
культур. Проведено оцінку ростових характеристик петрушки і кропу за
обробок насіння різними концентраціями (від 102 до 107 КУО/мл) бактерій
штаму Lactobacillus plantarum ОНУ 355, а також досліджено можливість
виживання бактерій на поверхні рослин.
Отримані результати показали, що лактобацили даного штаму
покращували ріст рослин, а саме: висота кропу збільшилась на 4 - 25%, маса
петрушки збільшилась на 23 - 59 %, кропу – 11 - 73% в залежності від
концентрації бактеріального інокуляту.
На поверхнях рослин лактобацили виживали у кількості (1,2±0,2) х 104 –
(4,2±0,5) х104 КУО/мл.
Роботу викладено на 39 сторінках, вона містить 1 таблицю,14 рисунків
та 1 схему. Наведено посилання на 44 джерел літератури (33 кирилицею та 11
латиницею). The influence of Lactobacillus plantarum on the growth and development of green crops has been studied. The growth characteristics of parsley and dill after seeds treatment with different concentrations (from 102 to 107 CFU/ml) of bacteria of Lactobacillus plantarum strain ONU 355 were evaluated, and the possibility of bacterial survival on the plant surface was investigated. The results showed that lactobacilli of this strain improved plant growth: the height of dill increased by 4 - 25%, the weight of parsley increased by 23 - 59%, of dill – 11 - 73% depending on the concentration of bacterial inoculum. On plant surfaces lactobacilli survived in amount of (1,2 ± 0,2) x 104 - (4,2 ± 0,5) x 104 CFU/ml. The work is presented on 39 pages, it contains 1 table, 14 figures and 1 diagram. References to 44 sources of literature (33 in Cyrillic and 11 in Latin) are listed. |
URI: | http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/32363 |
Appears in Collections: | Біологічний факультет |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
6051401_Rusnak_Maria_Ruslanivna.doc | 3.15 MB | Microsoft Word | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.