Вплив бактеріоцину Enterococcus italicus ONU 547 та ефірних олій на ріст умовно-патогенних мікроорганізмів
Вантажиться...
Дата
2021
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Мета. Оцінити вплив бактеріоцину Enterococcus italicus ONU 547 та
ефірних олій окремо та в комбінації до тест-штамів умовно-патогенних
мікроорганізмів. Методи. Антагоністичну активність бактеріоцину та
ефірних олій визначали за показником оптичної щільності суспензії бактерій тест-штамів (Salmonella enterica NCTC 6017, Escherichia coli АТСС
25922, Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Pseudomonas putida KT 2440,
Enterococcus faecalis АТСС 29212, Klebsiella pneumoniae АТСС 10031,
Staphylococcus aureus АТСС 25923). Індекс фракційної пригнічувальної концентрації (FIC) розраховували шляхом складання значень FIC бактеріоцину E. italicus ONU 547 і дослідних ефірних олій. Результати. Максимальний антимікробний ефект спричиняли ефірні олії Анісу лікарського (Anisum
officinalisa) та Меліси лікарської (Melissa officinalis), які пригнічували
ріст тест-штамів більше ніж на 50,0%. При використанні бактеріоцину
Enterococcus italicus ONU 547 пригнічення життєздатності індикаторних
штамів не перевищувало 30,0%. Дослідні комбінації ефірних олій та бактеріоцину спричиняли 4 типи наслідків: ефект синергії; адитивний ефект;
антагоністичний ефект; інтерактивний ефект (відсутність ефекту взає-
модії). У більшості випадків сукупна дія бактеріоцину та ефірних олій спри-
чиняла адитивний ефект. Висновки. Це дослідження продемонструвало
потенціал використання різних комбінацій природних протимікробних сполук. Отримані результати надають підстави для подальшої розробки та
оптимізації комбінацій ефірних олій і пробіотичних штамів мікроорганізмів
з метою використання у харчових та фармацевтичних біотехнологіях.
Цель. Оценить влияние бактериоцина Enterococcus italicus ONU 547 и эфирных масел по отдельности и в комбинации к тест-штаммам условно-патогенных микроорганизмов. Методы. Антагонистической активностью бактериоцинов и эфирных масел определяли по показателю оптической плотности суспензии бактерий тест-штаммов (Salmonella enterica NCTC 6017, Escherichia coli АТСС 25922, Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Pseudomonas putida KT 2440, Enterococcus faecalis АТСС 29212, Klebsiella pneumoniae АТСС 10031, Staphylococcus aureus АТСС 25923). Индекс фракционной ингибирующей активности (FIC) рассчитывали путем сложения значений FIC бактериоцина E. italicus ONU 547 и исследованных эфирных масел. Результаты. Максимальный антимикробный эффект вызывали эфирные масла Аниса лекарственного (Anisum officinalis) и Мелиссы лекарственной (Melissa officinalis), которые подавляли рост тест-штаммов более чем на 50,0%. При использовании бактериоцина E. italicus ONU 547 угнетение жизнеспособности индикаторных штаммов не превышало 30,0%. Опытные комбинации эфирных масел и бактериоцина вызывали 4 типа последствий: эффект синергии; аддитивный эффект; антагонистический эффект; интерактивный эффект (отсутствие эффекта взаимодействия). В большинстве случаев совокупное действие бактериоцина и эфирных масел вызвало аддитивный эффект. Выводы. Это исследование продемонстрировало потенциал использования различных комбинаций природных противомикробных соединений. Полученные результаты дают основания для дальнейшей разработки и оптимизации комбинаций эфирных масел и пробиотических штаммов микроорганизмов с целью использования в пищевых и фармацевтических биотехнологиях.
Purpose. To evaluate the effectiveness of bacteriocin of Enterococcus italicus ONU 547 and essential oils individually and in combination against indicator strains of opportunistic pathogens. Methods. The antagonistic activity of essential oils and bacteriocin was determined by the optical density of the bacterial suspension of test strains (Salmonella enterica NCTC 6017, Escherichia coli АТСС 25922, Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Pseudomonas putida KT 2440, Enterococcus faecalis АТСС 29212, Klebsiella pneumoniae АТСС 10031, Staphylococcus aureus АТСС 25923). The index of fractional inhibitory activity (FIC) was calculated by adding the FIC values of bacteriocin E. italicus ONU 547 and the studied essential oils. The results. The maximum antimicrobial effect was caused by the essential oils of Anisum officinalis and Melissa officinalis, which suppressed the growth of test strains more than 50.0%. When using bacteriocin of E. italicus ONU 547 suppression of viability of indicator strains did not exceed 30.0%. Experimental combinations of essential oils and bacteriocin caused 4 types of consequences: synergy effect; additive effect; antagonistic effect; interactive effect (no interaction effect). In most cases, the combined action of bacteriocin and essential oils caused an additive effect. Conclusions. This study demonstrated the potential of using different combinations of natural antimicrobial compounds. The obtained results provide grounds for further development and optimization of combinations of essential oils and probiotic strains of microorganisms for use in food and pharmaceutical biotechnology.
Цель. Оценить влияние бактериоцина Enterococcus italicus ONU 547 и эфирных масел по отдельности и в комбинации к тест-штаммам условно-патогенных микроорганизмов. Методы. Антагонистической активностью бактериоцинов и эфирных масел определяли по показателю оптической плотности суспензии бактерий тест-штаммов (Salmonella enterica NCTC 6017, Escherichia coli АТСС 25922, Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Pseudomonas putida KT 2440, Enterococcus faecalis АТСС 29212, Klebsiella pneumoniae АТСС 10031, Staphylococcus aureus АТСС 25923). Индекс фракционной ингибирующей активности (FIC) рассчитывали путем сложения значений FIC бактериоцина E. italicus ONU 547 и исследованных эфирных масел. Результаты. Максимальный антимикробный эффект вызывали эфирные масла Аниса лекарственного (Anisum officinalis) и Мелиссы лекарственной (Melissa officinalis), которые подавляли рост тест-штаммов более чем на 50,0%. При использовании бактериоцина E. italicus ONU 547 угнетение жизнеспособности индикаторных штаммов не превышало 30,0%. Опытные комбинации эфирных масел и бактериоцина вызывали 4 типа последствий: эффект синергии; аддитивный эффект; антагонистический эффект; интерактивный эффект (отсутствие эффекта взаимодействия). В большинстве случаев совокупное действие бактериоцина и эфирных масел вызвало аддитивный эффект. Выводы. Это исследование продемонстрировало потенциал использования различных комбинаций природных противомикробных соединений. Полученные результаты дают основания для дальнейшей разработки и оптимизации комбинаций эфирных масел и пробиотических штаммов микроорганизмов с целью использования в пищевых и фармацевтических биотехнологиях.
Purpose. To evaluate the effectiveness of bacteriocin of Enterococcus italicus ONU 547 and essential oils individually and in combination against indicator strains of opportunistic pathogens. Methods. The antagonistic activity of essential oils and bacteriocin was determined by the optical density of the bacterial suspension of test strains (Salmonella enterica NCTC 6017, Escherichia coli АТСС 25922, Pseudomonas aeruginosa АТСС 27853, Pseudomonas putida KT 2440, Enterococcus faecalis АТСС 29212, Klebsiella pneumoniae АТСС 10031, Staphylococcus aureus АТСС 25923). The index of fractional inhibitory activity (FIC) was calculated by adding the FIC values of bacteriocin E. italicus ONU 547 and the studied essential oils. The results. The maximum antimicrobial effect was caused by the essential oils of Anisum officinalis and Melissa officinalis, which suppressed the growth of test strains more than 50.0%. When using bacteriocin of E. italicus ONU 547 suppression of viability of indicator strains did not exceed 30.0%. Experimental combinations of essential oils and bacteriocin caused 4 types of consequences: synergy effect; additive effect; antagonistic effect; interactive effect (no interaction effect). In most cases, the combined action of bacteriocin and essential oils caused an additive effect. Conclusions. This study demonstrated the potential of using different combinations of natural antimicrobial compounds. The obtained results provide grounds for further development and optimization of combinations of essential oils and probiotic strains of microorganisms for use in food and pharmaceutical biotechnology.
Опис
Ключові слова
антимікробна активність, ефірні олії, бактеріоцин, антимикробная активность, эфирные масла, бактериоцин, antimicrobial activity, essential oils, bacteriocin
Бібліографічний опис
Мікробіологія і біотехнологія