Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/313
Title: БІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ТІОНОВИХ БАКТЕРІЙ КУЯЛЬНИЦЬКОГО ЛИМАНУ
Other Titles: БИОЛОГИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА ТИОНОВЫХ БАКТЕРИЙ КУЯЛЬНИЦКОГО ЛИМАНА
THE BILOGYCAL PROPERTIS OF THE SULFUR-OXIDIZING BACTERIA OF THE KUYALNYTSKIY LIMAN
Authors: Васильєва, Тетяна Володимирівна
Іваниця, Володимир Олексійович
Васильєва, Наталія Юріївна
Бобрешова, Наталія Степанівна
Васильева, Татьяна Владимировна
Иваница, Владимир Алексеевич
Васильева, Наталья Юрьевна
Бобрешова, Наталья Степановна
Vasylieva, Tetiana V.
Ivanytsia, Volodymyr O.
Vasylieva, Nataliia Yu.
Bobreshova, Nataliia Stepanivna
Citation: Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Odesa National University Herald
Issue Date: 2005
Publisher: Астропринт
Keywords: сольові озера
Куяльницький лиман
тіонові бактерії
біологічні властивості
мінливість
галотолерантність
солевые озера
Куяльницкий лиман
тионовые бактерии
биологические свойства
изменчивость
галотолерантность
the salty lakes
the Kuyalnytskiy Liman
carbothionic bacteria
biological properties
variability
halotolerance.
Series/Report no.: Біологія;Том 10, Вип. 5, С. 167 - 176.
Abstract: З води Куяльницького лиману ізольовані два штами сіркоокиснюючих бактерій.Штами охарактеризовані за 51 фенотиповою ознакою.Штами росли при концентрації NaCl від 0,0 до 2,6 М.Як джерело енергії штами використовували неорганічні та органічні сіркоутримуючі сполуки. Тіосульфат окиснювали не до кінця, а з утворенням тетратіонату та сульфіту. Істотною відмінністю від типових штамів була здатність ізольованих штамів без попередньої адаптації переходити від автотрофного до гетеротрофного обміну. Зміст ГЦ-пар основ ДНК 56,8 і 55,7 мол. % для Thiobacillus species КU-11 і Thiobacillus species КU-13. Згідно отриманим результатам ізольовані штами запропоновано віднести до нового виду бактерій роду Thiobacillus,або,згідно з сучасною класифікацією, до роду Halothiobacillus.
Из воды Куяльницкого лимана изолированы сероокисляющие бактерии, которые охарактерзованы по 51 фенотипическому признаку.Штаммы росли в диапазоне NaCl от 0,0 до 2,6 М. В качестве источника энергии штаммы использовали различные органические и неорганические соединения серы. Тиосульфат окисляли не до конца, а с образованием тетратионата и сульфита.Существенным отличием описанных штаммов от типовых является их способность без предварительной адаптации переходить от автотрофного к гетеротрофному обмену. Содержание ГЦ-пар в ДНК изученных штаммов составляет 56,8 и 55,7 мол. % для Thiobacillus species КU-11 и Thiobacillus species КU-13, соотвественно.Согласно полученным результатам, изолированные штаммы предложено отнести к новым видам рода Thiobacillus, или согласно своременной классификации,к роду Halothiobacillus.
The sulfur-oxidizing bacteria were isolated from the water of the Kuyalnytskiy Liman and were characterized by 51 phenotypic properties. The cultures grew under NaCl in the range of 0 2.6 M. The cultures used organic and inorganic sulfur compounds'as the energy source. Thiosulfate was oxidized with making tetrathionate and sulphite. The essential distinction of these cultures from typical the ones is their ability to change autotrophic metabolism to mixotrophic and heterotrophic without any preliminary adaptation. The part of GC pairs of DNA of the studied cultures makes out 56.8 and 55.7 % for Thiobacillus species KU-11 and Thiobacillus species KU-13 correspondingly.These isolated cultures was suggested to relate to new speacies these isolated cultures was suggested to relate to new species of genus Thiobacillus or according to modern classification to genus Halothiobacillus.
Description: Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Вестник Одесского национального университета/ ОНУ імені І. І. Мечникова. - Одеса : Астропринт, 2005. - Том 10, Вип. 5: Сер. "Біологія". – укр. і рос.
URI: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/313
Appears in Collections:Вісник Одеського національного університету. Біологія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Vest_Biol_5_05_167-176.pdf254.72 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.