Фізіолого-біохімічні показники рослин овочевих культур протягом онтогенезу за обробки арахідоновою кислотою

Ескіз недоступний
Дата
2019
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
Номер ISSN
Номер E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Визначено фізіолого-біохімічні показники рослин овочевих культур за обробки насіння та вегетуючих рослин томатів, огірка, салату та щавлю препаратом арахідонової кислоти “Оберіг”. В результаті польових досліджень протягом онтогенезу показано, що даний препарат незначною мірою впливає на схожість насіння дослідних культур, суттєво підвищує довжину надземної частини, стимулює накопичення сирої ваги, підвищує асиміляційну поверхню за рахунок збільшення кількості листків та площі листкової поверхні. У лабораторних дослідах будо виявлено, що арахідонова кислота збільшує вміст хлорофілів а, b, їх суми та вміст каротину, лютеїну та зеаксантину, знижує вміст віолаксантину та неоксантину. Виявлено підвищення активності каталази та аскорбатоксидази, а також зниження ативності пероксидази та поліфенолоксидази у оброблених культур. Підтверджено, що арахідонова кислота достовірно сприяє цвітінню та плодоносінню, а також покращує біохімічні показники плодів та врожайність рослин овочевих культур в агрокліматичних умовах півдня України. Дипломну роботу викладено на 73 сторінках, вона містить 3 таблиці та 20 рисунків, 2 додатки. Процитовано 96 джерел літератури (19 кирилицею та 77 латиницею).
The physiological and biochemical parameters of vegetable crops after the treatment of seeds and plants of tomatoes, cucumber, lettuce and sorrel during vegetation by the treatment with preparation of arachidonic acid "Oberig" were determined. As a result of field studies during ontogenesis, it has been shown that this preparation slightly affects the germination of the seeds of the experimental crops, significantly increases the length of the aboveground part, stimulates the accumulation of wet weight, increases the assimilation surface by increasing the number of leaves and leaf area. In laboratory experiments it was found that arachidonic acid increases the content of chlorophylls a, b, their sums and the content of carotene, lutein and zeaxanthin, decreases the content of violoxanthin and neoxanthin. Increases in the activity of catalase and ascorbatoxidase, as well as a decrease in the activity of peroxidase and polyphenol oxidase in the treated cultures were revealed. It is confirmed that arachidonic acid reliably promotes flowering and fruiting, as well as improves the biochemical parameters of fruits and crop yields of vegetable crops in the agro-climatic conditions of southern Ukraine. The thesis is spread over 73 pages, it contains 3 tables and 20 figures, 2 appendices. Cited 96 literature sources (19 in Cyrillic and 77 in Latin).
Опис
Ключові слова
091 біологія, арахідонова кислота, овочеві культури, каталаза, аскорбатоксидаза, пероксидаза, поліфенолоксидаза, хлорофіл, каротиноїди, arachidonic acid, vegetable crops, catalase, ascorbate oxidase, peroxidase, polyphenol oxidase, chlorophyll
Бібліографічний опис
Собітняк (Алескєрова), М. Т. Фізіолого-біохімічні показники рослин овочевих культур протягом онтогенезу за обробки арахідоновою кислотою = Physiological and biochemical parameters of vegetable plants during ontogenesis after treatment with arachidonic acid : дипломна робота магістра / М. Т. Собітняк (Алескєрова). – Одеса, 2019. – 73 с.
DOI
ORCID:
УДК
Зібрання