Характеристика бактерій порядку Bacillales з овочевої та м’ясної консервованої продукції

Ескіз недоступний
Дата
2019
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Метою роботи було ідентифікація бактерій порядку Bacillales залишкової мікробіоти овочевих та м’ясних та консервів. У дослідних зразках овочевих консервів було виявлено тільки аеробні та факультативно-анаеробні спороутворюючі бактерії. У дослідних м'ясних консервах було зафіксовано підвищення показника МАФАнМ у 1,5-2 рази. Бактерії групи кишкової палички, бактерії роду Salmonella, Staphylococcus aureus, дріжджі та плісняві гриби не виявлені. За комплексом вивченних біологічних ознак термофільних бацил овочевих консервів було визначено 9 морфотипів. Вміст розгалужених жирних кислот у бацил з дослідних консервів становив від 54 до 85 % загального жирнокислотного пулу клітини, включаючи як насичені, так і ненасичені кислоти з переважанням 13-метилтетрадеканової кислоти і 12-метилтетрадеканової кислоти. У випадку проведення ПЛР з двома парами праймерів амплікони утворюються за застосування праймерів BCGSH, що свідчить про належність спірних тестованих штамів до групи B. cereus. Виділені із овочевих консервів штами бацил належать до 4 родів порядку Bacillales: Bacillus, Paenibacillus, Lysinibacillus та Brevibacillus. Серед них переважали представники роду Bacillus з домінуванням виду B. subtilis. Бацили м’ясної консервованої продукції були представлені тільки штамами роду Bacillus з домінуванням виду B. pumilis.
Опис
Ключові слова
091 біологія, бацілярні контамінанти, ідентифікація, безпека харчових продуктів, Bacillales, консервована продукція
Бібліографічний опис
Іщенко, Т. А. Характеристика бактерій порядку Bacillales з овочевої та м'ясної консервованої продукції = Characteristics of the order Bacillales bacteria with vegetable and meat canned products : дипломна робота магістра / Т. А. Іщенко. – Одеса, 2019. – 56 с.
DOI
ORCID:
УДК