Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/30472
Title: Стереотипне сприйняття лексем тематичної групи «італійська їжа» носіями української мови
Other Titles: Stereotypical perception of tokens of the thematic group «Italian food» by native speakers of the Ukrainian language
Authors: Кондратенко, Наталія Василівна
Kondratenko, Nataliia V.
Кондратенко, Наталья Васильевна
Citation: Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Herald
Issue Date: 2020
Publisher: Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Keywords: лінгвосвідомість
лінгвістичний експеримент
лексико-семантична група
номінація страв
вербальна реакція
linguistic consciousness
linguistic experiment
lexical-semantic group
nomination of dishes
verbal reaction
Series/Report no.: Філологія;Т. 25, вип. 2(22).
Abstract: У статті розглянуто номінації страв і напоїв італіської кухні, що є популярними в Україні і має відповідні назви в українській мові. Дослідження представляє результати лінгвістичного експерименту, стимулом у якому слугувало словосполучення – номінація лексико-семантичної групи «італійська їжа». Виокремлено комплекс отриманих лексем, визначено характер семантичних звʼязків та основні семантичні групи номінацій, а також простежено особливості сприйняття інформантами поняття «італійська їжа», до якого було зараховано як номінації страв, так і напоїв. Визначено тематичні групи лексики на позначення італійських страв і напоїв, одержаних внаслідок проведеного лінгвістичного експерименту. Обґрунтовано стереотипний характер сприйняття італійської їжі та напоїв носіями української мови.
The article considers the nominations of dishes and drinks of Italian cuisine, which are popular in Ukraine and have appropriate names in the Ukrainian language. The study presents the results of a linguistic experiment, which was stimulated by the phrase - the nomination of the lexical-semantic group "Italian food". The complex of received tokens is singled out, the character of semantic connections and the main semantic groups of nominations are determined, and also the peculiarities of informants' perception of the concept of "Italian food" are traced, which included both food and drink nominations. Thematic groups of vocabulary for the designation of Italian dishes and drinks obtained as a result of the conducted linguistic experiment are determined. The stereotypical nature of the perception of Italian food and drinks by native speakers of the Ukrainian language is substantiated.
URI: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/30472
Other Identifiers: УДК 811.161.2’42
Appears in Collections:Вісник Одеського національного університету. Філологія: літературознавство, мовознавство

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
44-50.pdf264.76 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.