Solvatochromism of some food azo dyes

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2020
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
Номер ISSN
Номер E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
In the current study the solvatochromic properties of such food azo dyes as tartrazine, sunset yellow FCF and carmoisine were described. It was shown that with an increase in the dielectric permittivity of the solvent, a bathochromic shift of the absorption band maxima of azo dyes is observed, which corresponds to the π → π* electronic transition. It has been established that the values of the molar absorptivities of the dominant acid-base form of azo dyes in organic solvents almost linearly (R≈0.90-0.92) increase with an increase in their dielectric permittivity. It is noted that there is a weak correlation (R = 0.70-0.80) between the position of the absorption maximum of the dye and the value of the Hansen parameter.
Опис
Ключові слова
spectrophotometry, solvatochromism, carmoisine, sunset yellow FCF, tartrazine, спектрофотометрия, сольватохромия, кармоазин, тартразин, желтый «Солнечный закат», спектрофотометрія, сольватохромія, кармоазин, жовтий «Сонячний захід», тартразин
Бібліографічний опис
Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Herald
DOI
ORCID:
УДК