Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/30132
Title: | Solvatochromism of some food azo dyes |
Other Titles: | Сольватохромия некоторых пищевых азокрасителей Сольватохромія деяких харчових азобарвників |
Authors: | Bevziuk, Kateryna V. Bazel, Ya. R. Chebotaryov, Aleksandr N. Чеботарьов, Олександр Миколайович Чеботарёв, Александр Николаевич Snigur, Denys V. Снигур, Денис Васильевич Снігур, Денис Васильович Бевзюк, Екатерина Викторовна Бевзюк, Катерина Викторівна |
Citation: | Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Herald |
Issue Date: | 2020 |
Publisher: | Одеський національний університет імені І. І. Мечникова |
Keywords: | spectrophotometry solvatochromism carmoisine sunset yellow FCF tartrazine спектрофотометрия сольватохромия кармоазин тартразин желтый «Солнечный закат» спектрофотометрія сольватохромія кармоазин жовтий «Сонячний захід» тартразин |
Series/Report no.: | Хімія;Том 25, вип. 4(76). |
Abstract: | In the current study the solvatochromic properties of such food azo dyes as tartrazine, sunset yellow FCF and carmoisine were described. It was shown that with an increase in the dielectric permittivity of the solvent, a bathochromic shift of the absorption band maxima of azo dyes is observed, which corresponds to the π → π* electronic transition. It has been established that the values of the molar absorptivities of the dominant acid-base form of azo dyes in organic solvents almost linearly (R≈0.90-0.92) increase with an increase in their dielectric permittivity. It is noted that there is a weak correlation (R = 0.70-0.80) between the position of the absorption maximum of the dye and the value of the Hansen parameter. |
URI: | http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/30132 |
Appears in Collections: | Вісник Одеського національного університету. Хімія |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
100-106.pdf | 482.54 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.