Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/29512
Title: Броматологія
Authors: Чеботарьов, Олександр Миколайович
Щербакова, Тетяна Михайлівна
Гузенко, Олена Михайлівна
Рахлицька, Олена Михайлівна
Чеботарёв, Александр Николаевич
Щербакова, Татьяна Михайловна
Гузенко, Елена Михайловна
Рахлицкая, Елена Михайловна
Chebotaryov, Aleksandr N.
Shcherbakova, Tetiana M.
Guzenko, Olena M.
Rakhlytska, Olena M.
Citation: Броматологія : методичні вказівки для студентів ф-ту хімії та фармації / О. М. Чеботарьов, Т. М. Щербакова, О. М. Гузенко, О. М. Рахлицька. – Одеса : Одес. нац. ун-т ім. І. І. Мечникова, 2020. – 44 с.
Issue Date: 2020
Publisher: Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Keywords: організм
людина
речовини
навколишне середовище
броматологія
аналітична хімія
фізико-хімічна характеристика
харчові продукти
Abstract: Основою життєдіяльності організму людини є постійний обмін речовинами з навколишнім середовищем. З нього людина одержує кисень, воду та їжу. Для підтримання збалансованого стану організму харчові продукти повинні забезпечувати всі фізіологічні потреби організму. У поточний час харчові продукти увійшли до об’єктів, найбільш важливих для аналітичної хімії. Пов’язано це, зокрема, зі зміною самих продуктів харчування. У багатьох з них потрібно визначати консерванти, ароматизатори, барвники та інші речовини, які спеціально вводяться до їх складу. В продукти харчування можуть потрапити залишки пестицидів, які застосовуються в сільському господарстві, важкі метали з апаратури, тари та з ґрунту, на якому вирощувалися рослини, які слугували сировиною для виготовлення харчових продуктів або використовувалися для відгодівлі худоби. Постійно з’являються нові продукти харчування: напої, м’ясні вироби, солодощі та інші. До харчових продуктів відноситься також питна вода, якість якої необхідно контролювати постійно. Тому метою курсу «Аналітична хімія довкілля з основами броматології» за розділом «Броматологія» є цілеспрямована підготовка кадрів, які знають хімічний склад і особливості продуктів харчування, здатні забезпечувати професійний аналітичний контроль продуктів та сировини, який засновано на використанні сучасних методів розділення, концентрування та визначення речовин. Після вивчення теоретичного курсу і виконання лабораторних робіт студенти повинні знати: походження, склад харчових продуктів, харчову, біологічну та енергетичну цінність продуктів, яка визначається вмістом в них білків, жирів, вуглеводів, мінеральних компонентів, вітамінів, органічних кислот, смакових та ароматичних речовин; методи пробовідбору та пробопідготовки; методи виділення та визначення окремих компонентів харчових продуктів.
URI: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/29512
Appears in Collections:Підручники, навчальні посібники та інші науково- та навчально-методичні праці ФХФ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
bromatology.pdf405 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.