Конкурентоспроможність суб’єктів господарювання безвідходного агровиробництва України: аналіз та перспективи

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2020
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
В статті здійснено аналіз рівня конкурентоспроможності безвідходного агровиробництва в України з виокремленням економіко-соціо-екологічних переваг. Виявлені можливості та загрози щодо розвитку безвідходного агровиробництва. Економіко-соціо-екологічні переваги безвідходного агровиробництва підтверджують необхідність його інтенсивного впровадження у практику господарювання, що сприятиме підвищенню конкурентоспроможності суб’єктів господарювання безвідходного агровиробництва на внутрішньому та зовнішньому ринках.
В статье проведен анализ уровня конкурентоспособности безотходного агропроизводства в Украине с выделением экономико-социо-экологических преимуществ. Выявленные возможности и угрозы по развитию безотходного агропроизводства. Экономико-социо-экологические преимущества безотходного агропроизводства подтверждают необходимость его интенсивного внедрения в практику хозяйствования, что будет способствовать повышению конкурентоспособности субъектов хозяйствования безотходного агропроизводства на внутреннем и внешнем рынках.
The article analyzes the level of competitiveness of non-waste agricultural production in Ukraine with the separation of economic, socio-environmental benefits. Opportunities and threats to the development of non-waste agricultural production have been identified. The economic, socio-environmental benefits of non-waste agro-production confirm the need for its intensive implementation in economic practices, which will enhance the competitiveness of non-waste agricultural producers in the domestic and foreign markets. One of the priority directions of development of agrarian policy of Ukraine is increasing the competitiveness of the entities of waste-free agricultural production management. Competitiveness of non-waste agri-business entities and non-waste products are complex, multifaceted concepts that mean the ability of the producer and the commodity to occupy and hold a position on a specific market (domestic or international) during the period under consideration when competing with other commodities manufacturers. The analysis shows the presence in the agricultural sector of Ukraine of both strengths in the development of non-waste agricultural production, as well as weaknesses and threats that hinder its development. Identifying opportunities and threats to the development of non-waste agricultural production helps to transform opportunities into strengths and prevent the realization of threats as a result of taking appropriate measures to prevent them. The economic, socio-environmental benefits of non-waste agro-production confirm the need for its intensive implementation in economic practices, which will enhance the competitiveness of non-waste agricultural producers in the domestic and foreign markets.
Опис
Ключові слова
відходи, безвідходне агропромислове виробництво, інновації, інноваційний розвиток, конкуренція, отходы, безотходное агропромышленное производство, инновации, инновационное развитие, конкуренция, waste, non-waste agro-industrial production, innovations, innovative development, competition
Бібліографічний опис
Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління = Market economy: modern management theory and practice
DOI
ORCID:
УДК