Склад жирних кислот, амінокислот та моносахаридів бактерій роду Bacillus, виділених з донних відкладень Чорного моря

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2020
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
Номер ISSN
Номер E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Метою роботи було визначити кількісний та якісний склад жирних кислот, амінокислот та моносахаридів антагоністично активних споротвірних бактерій роду Bacillus, ізольованих з глибоководних донних відкладень Чорного моря. Матеріали та методи. Об'єктом дослідження були антагоністично активні бактерії Bacillus velezensis ONU 553, Bacillus pumilus ONU 554, Bacillus subtilis ONU 559, Bacillus megaterium 11, Bacillus pumilus 95. Склад жирних кислот визначали на газовому хроматографі з полум’яно-йонізаційним детектором Agilent 7890 (Agilent Technologies, США), моноцукридів – методом газо-рідинної хромато-мас-спектрометрії на Agilent 6890N/5973 inert (Agilent Technologies, USA), амінокислот – на рідинному хроматографі Agilent 1200 (Agilent Technologies, USA). Результати. Виявлено характерні для досліджених штамів жирні кислоти: для штаму B. velezensis ONU 553 – 17:0, 14:0 anteiso, 11:0 2OH, для B. subtilis ONU 559 – 19:0 iso, 19:0 anteiso, для B. megaterium 11 – 15:0 2OH, B. pumilus 95 – 15:1 isow5c та 12:0. Амінокислотні патерни досліджених штамів не демонструють значущу кореляцію з патерном біоти океану, а штамів B. velezensis ONU 553, B. pumilus ONU 554 та B. pumilus 95 характерні для біоти пісчаних ґрунтів. Крім характерних для бактерій групи B. subtilis моносахаридів виявлена арабіноза, багатоамтоні спирти – L-ідітол та міоінозитол, функції яких у клітинах бацил не відомі. Висновки. Показники НАІ та а15/ і15 штамів B. velezensis ONU 553, B. pumilus ONU 554 та B. subtilis ONU 559 характерні для мезофільних бактерій, а B. megaterium 11 та B. pumilus 95 – для помірних термофілів. Результати досліджень підтримують гіпотезу про неавтохтонність досліджуваних бактерій для глибоководних донних відкладень Чорного моря.
Целью работы было определить количественный и качественный состав жирных кислот, аминокислот и углеводов антагонистически активных спорообразующих бактерий рода Bacillus, изолированных из глубоководных донных осадков Черного моря. Материалы и методы. Объектом исследования были бактерии Bacillus velezensis ONU 553, Bacillus pumilus ONU 554, Bacillus subtilis ONU 559, Bacillus megaterium 11, Bacillus pumilus 95. Состав жирных кислот определяли на газовом хроматографе с пламенно-ионизационным детектором Agilent 7890 (Agilent Technologies, США), моносахаридов – методом газо-жидкостной хромато-мас-спектрометрии на Agilent 6890N/5973 inert (Agilent Technologies, USA), амінокислот – на жидкостном хроматографе Agilent 1200 (Agilent Technologies, USA). Результаты. Обнаружены характерные для исследованных штаммов жирные кислоты: для штамма B. velezensis ONU 553 – 17:0, 14:0 anteiso, 11:0 2OH, для B. subtilis ONU 559 – 19:0 iso, 19:0 anteiso, для B. megaterium 11 – 15:0 2OH, B. pumilus 95 – 15:1 isow5c и 12:0. Аминокислотные паттерны исследованных штаммов не демонстрируют значимой корреляции с паттерном биоты океана, а у штаммов B. velezensis ONU 553, B. pumilus ONU 554 и B. pumilus 95 характерны для биоты песчаных грунтов. Кроме характерных для бактерий группы B. subtilis углеводов обнаружена арабиноза, многоатомные спирты – L-идитол и миоинозитол, функции которых в клетках бацилл неизвестны. Выводы. Показатели НАІ и а15/і15 штаммов B. velezensis ONU 553, B. pumilus ONU 554 и B. subtilis ONU 559 характерны для умеренно мезофильных бактерий, а B. megaterium 11 и B. pumilus 95 – для умеренных термофилов. Результаты исследований поддерживают гіпотезу о неавтохтонности исследуемых бактерий для глубоководных донных осадков Черного моря.
The aim of this work was to determine the quantitative and qualitative composition of fatty acids, amino acids and, carbohydrates of antagonistically active sporeforming Bacillus genus bacteria isolated from the deep-sea sediments of the Black Sea. Materials and methods. The object of the study was the antagonistically active bacteria of Bacillus velezensis ONU 553, Bacillus pumilus ONU 554, Bacillus subtilis ONU 559, Bacillus megaterium 11, Bacillus pumilus 95 strains. The fatty acid composition was determined by using a gas chromatograph with flame ionization detector Agilent 7890 (Agilent Technologies, USA), monosaccharides – by gas-liquid chromatography-mass spectrometry on Agilent 6890N/5973 inert (Agilent Technologies, USA), amino acids – on liquid chromatograph Agilent 1200 (Agilent Technologies, USA). Results. There were found the characteristic fatty acids for the studied strains: for strain B. velezensis ONU 553 – 17:0, 14:0 anteiso, 11:0 2OH, for B. subtilis ONU 559 – 19:0iso, 19:0anteiso, for B. megaterium 11 – 15:0 2OH and, B. pumilus 95 – 15:1 isow5c and 12:0. The amino acid patterns of the studied strains do not show any significant correlation with the ocean biota pattern and strains B. velezensis ONU 553, B. pumilus ONU 554 and B. pumilus 95 show such characteristic for sandy soil biota. In addition to B. subtilis group bacteria-specific monosaccharides there were revealed arabinose, polyatomic alcohols – L-iditol and myoinositol, which functions are unknown in bacilli cells. Conclusions. It can be concluded that HAI and a15/i15 indices of B. velezensis ONU 553, B. pumilus ONU 554 and B. subtilis ONU 559 strains are characteristic of mesophilic bacteria and B. megaterium 11 and B. pumilus 95 are of moderate thermophiles. The results of the studies support the hypothesis that these bacteria are not autochthonous for the deep-sea bottom sediments of the Black Sea.
Опис
Ключові слова
Bacillus, Чорне море, донні відкладення, жирні кислоти, амінокислоти, моносахариди, Черное море, донные отложения, жирные кислоты, аминокислоты, моносахариды, the Black Sea, bottom sediments, fatty acids, amino acids, monosaccharides
Бібліографічний опис
Мікробіологія і біотехнологія
DOI
ORCID:
УДК