Характеристика бацилярних мікробних контамінантів і збудників харчових отруєнь з рослинної сировини і продуктів

Ескіз недоступний
Дата
2018
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Визначено груповий склад мікробних контамінантів окремих видів і сортів овочевої сировини Одеського регіону; серед мезофільних мікроорганізмів на досліджених видах овочевої сировини домінували бактерії групи Bacillus subtilis-licheniformis та B.cereus. Спосіб попередньої обробки проб рослинної продукції з центрифугуванням та подальшим фільтруванням через нітроцелюлозні мембранні фільтри «Millipore» був обраний як пріоритетний і використовувався для подальших досліджень. Полімеразна ланцюгова реакція з специфічними праймерами nhe A F і nhe A R, підібраними до ділянки гену nhe A, підтвердила приналежність усіх тестованих штамів бацил до ентеротоксигенного виду B. cereus; розмір ампліконів становив 553 п.о. Для проведення молекулярно-генетичної діагностики бацилярних збудників харчових отруєнь та псування харчових продуктів було здійснено підбір наступних пар специфічних олігонуклеотидних праймерів: nheA-F, nheA-R для токсигенних представників виду Bacillus cereus; 29PpF, 179PpR для виду Paenibacillus polymyxa; MAC 1, MAC 2 для виду P. macerans, та оптимізовано параметри мультиплексної ПЛР. Роботу викладено на 58 сторінках, вона містить 7 рисунків та 7 таблиць. Наведено посилання на 62 джерела літератури (36 кирилицею та 26 латиницею).
The group composition of microbial contaminants of certain types and varieties of vegetable raw materials of the Odessa region is determined; bacteria Bacillus subtilis-licheniformis and B.cereus groups were dominated among mesophilic microorganisms. Methods for pre-processing centrifuge and subsequent filtration of plant products with nitrocellulose membrane filter “Millipore” were chosen as priority and used for further research. Polymerase chain reaction with specific primers nhe AF and nhe A R, selected to the site of the gene nhe A, confirmed the affiliation of all tested bacilli strains to the enterotoxigenic type B. cereus; the size of the amplicons was 553 bp. For molecular genetic diagnostics of bacilli pathogens for food poisoning and food spoilage, the following pairs of specific oligonucleotide primers: nheA-F, nheA-R for toxicogenic species of Bacillus cereus; 29PpF, 179PpR for the species Paenibacillus polymyxa; MAC 1, MAC 2 for P. macerans, and multiplexed PCR parameters optimized. Diploma thesis is expounded on 58 pages, it contains 7 pictures and 7 tables. It provides links to 62 references (36 cyrillic and 26 latinic).
Опис
Ключові слова
091 біологія, безпека рослинної продукції, полімеразно-ланцюгова реакція, регламентовані бацилярні контамінанти, safety of plant products, рolymerase chain reaction, regulated bacilli contaminants
Бібліографічний опис
Крицька, О. Б. Характеристика бацилярних мікробних контамінантів і збудників харчових отруєнь з рослинної сировини і продуктів = Characteristics of bacillary microbial contaminants and pathogens of food poisonings from plant raw materials and products : дипломна робота магістра / О. Б. Крицька; наук. кер. Г. В. Ямборко; ОНУ ім. І.І. Мечникова, Біол. ф-т, Каф. мікробіології, вірусології та біотехнології. – Одеса, 2018. – 58 с.
DOI
ORCID:
УДК
Зібрання