Identification of bacillary microbial contaminants and food poisoning agents from Ukrainian plant raw materials and products

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2017
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
Номер ISSN
Номер E-ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Introduction. The characteristics of biological contaminants occurring in plant food products, such as foodborne infections and poisonings, causative agents of spoilage, accelerated indication of potential danger to the consumer are of scientific and practical importance. Materials and methods. A row of widespread and industrially grown kinds of vegetables, fruits, berries and a number of canned and dried products and spices were investigated. Morphological, cultural and biochemical properties of the isolated cultures were studied by conventional methods. Polymerase chain reaction (PCR) was performed using groupspecific and species-specific primers to bacillary sequences with electrophoresis of PCR products in 1.5% agarose gel. Results and discussion.Bacillary microbial contaminants and potential causative agents of food poisoning and food spoilage, which are common in industrially processed types of vegetable raw materials (vegetables, fruits, berries and products of their processing) in Ukraine, have been investigated. The dominance of the subtilis-licheniformis morphotypes of the order Bacillales among the detected rod-shaped spore-forming microorganisms is a feature of the Ukrainian vegetative raw materials. The composition of microbiota of various types of vegetable raw materials and products of their processing were studied by the complex of their phenotypic and moleculargenetic properties. The long duration and potential inaccuracy of identification of aerobic and facultative-anaerobic spore-forming bacteria by the complex of their phenotypic properties has been showed. The method of preparation of food samples and PCR with group-specific and species-specific primers for speeding-up diagnostics of B. cereus, Paenibacillus polymyxa, P. macerans strains in samples have been tested. Contamination of samples of plant raw materials and products of their processing by epidemiologically significant microorganism B. cereus were examined, and showed levels from 16.7% in fresh fruits to 72.7% in spices from the total number of samples. Conclusions. The bacillary microbial contaminants were identified and a speeded up method of food samples preparation for PCR to detect regulated bacillary microorganisms that affect product safety was tested.
Вступ. Характеристика біологічних забруднень рослинних харчових продуктів – збудників харчових інфекцій і отруєнь, збудників псування та прискорене визначення потенційної їх небезпеки для споживача мають наукове і практичне значення. Матеріали і методи. Досліджували поширені і промислово вирощувані види овочів, фруктів, ягід, ряд консервованих і сушених продуктів, а також спецій. Морфологічні, культуральні та біохімічні властивості виділених культур вивчали загальноприйнятими методами. Полімеразну ланцюгову реакцію (ПЛР) проводили з використанням групо- і видоспецифічних праймерів до послідовностей бацил та електрофорезу продуктів ПЛР в 1,5% агарозному гелі. Результати і обговорення. Досліджені бацилярні мікробні контамінанти, потенційні збудники харчових отруєнь і псування продуктів для промислово поширених в Україні видів рослинної сировини – овочів, фруктів, ягід і продуктів їх переробки. Особливістю рослинної сировини України є домінування морфотипів subtilis-licheniformis серед виявлених паличковидних спороутворюючих мікроорганізмів порядку Bacillales. Склад мікробіоти різних видів рослинної сировини і продуктів її переробки було досліджено за комплексом їх фенотипових і молекулярно-генетичних властивостей. Встановлено, що ідентифікація аеробних і факультативно-анаеробних спороутворюючих бактерій за комплексом їх фенотипових властивостей тривала і не завжди дозволяє точно визначити вид мікроорганізмів. Апробовано методику підготовки зразків харчових продуктів і проведено ПЛР з групо- і видоспецифічними праймерами з метою прискореної діагностики в зразках штамів B. cereus, Paenibacillus polymyxa, P. macerans. Визначено контамінованість зразків рослинної сировини і продуктів її переробки епідеміологічно значимим мікроорганізмом B. cereus, яка становить від 16,7% для свіжих фруктів до 72,7% для спецій і прянощів від загальної кількості досліджених зразків. Висновки. Ідентифіковано бацилярні мікробні контамінанти та апробовано прискорену методику підготовки зразків харчових продуктів з ПЛР для індикації регламентованих бацилярних мікроорганізмів, які впливають на безпеку продукції.
Опис
Ключові слова
bacilli, food Safety, B. Cereus, PCR, phenotypic, бацила, харчовий продукт, безпека, B. cereus, ПЛР, фенотип
Бібліографічний опис
Ukrainian Food Journal
DOI
ORCID:
УДК