Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/27219
Назва: Fatty acids composition of Bacillus subtilis ONU551 lipids
Автори: Gudzenko, Tetiana V.
Voliuvach, Olha V.
Horshkova, Olena H.
Ostapchuk, Andriy M.
Ivanytsia, Volodymyr O.
Гудзенко, Тетяна Василівна
Волювач, Ольга В'ячеславівна
Горшкова, Олена Георгіївна
Іваниця, Володимир Олексійович
Гудзенко, Татьяна Васильевна
Волювач, Ольга Вячеславовна
Горшкова, Елена Георгиевна
Иваница, Владимир Алексеевич
Бібліографічний опис: The Ukrainian biochemical journal
Дата публікації: 2019
Ключові слова: Bacillus subtilis ONU 551
fatty acids composition
saturated acids isomers
strain identification
Серія/номер: ;Vol. 91, № 6.
Короткий огляд (реферат): The aim of the study was to determine the cellular lipids fatty acid composition for identification of the Bacillus subtilis ONU 551 strain bacteria, which is a phenol destructor. Fatty acids analysis of B. subtilis ONU 551 strain was performed using an automatic system for microorganisms’ identification MIDI Sherlock (MIDI , USA ) based on gas chromatograph Agilent 7890. Chromatograms analysis showed that the fatty acid spectrum of the strain B. subtilis ONU 551 consisted predominately of branched structural isomers of saturated acids: 13-methyltetradecanoic (15:0 iso; 34.72%) and 12-methyltetradecanoic (15:0 anteiso; 33.72%) acids. The total content of the branched saturated fatty acids was 88.16% – 14:0 iso (0.52%), 15:0 iso (34.72%), 15:0 anteiso (33.72%), 16:0 iso (1.85%), 17:0 iso (7.11%), 17:0 anteiso (10.24%). The saturated fatty acids of the normal structure were also detected – 12:0 (0.36%), 14:0 (0.28%), 16:0 (1.30%). No 2- and 3-hydroxy acids and no cyclic fatty acids were detected in the fatty acid profile of B. subtilis ONU 551 strain. Unsaturated fatty acid isomers – 15:1 w5c (1.85%), 16:1 w11c (1.21%), 16:1 w7c alcohol (1.08%), 17:1 iso w10c (3.18%), Σ17:1 iso I/anteiso B (2.57%) were shown to be the distinctive biomarkers of the B. subtilis ONU 551 strain. According to the fatty acid profile analysis with MIDI Sherlock system, the studied strain was identified as Bacillus subtilis with high level of similarity index (0.563).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/27219
Інші ідентифікатори: UDC 531/534/: [57+61]
doi: https://doi.org/10.15407/ubj91.06.096
Розташовується у зібраннях:Статті та доповіді БФ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
96-102.pdf1.01 MBAdobe PDFЕскіз
Переглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.