Толерантність до натрій-хлоридного сольового стресу сортів пшениці м'якої різних сортозмін

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2016
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
Номер ISSN
Номер E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Метою представленої роботи є оцінка толерантності сортів пшениці озимої м ’якої, які відносяться до різних сортозмін, до натрій-хлоридного сольового стресу. За дії хлориду натрію суттєво пригнічуються енергія проростання і схожість насіння, а також розмірно-масові характеристики паростків. Досліджені сорти виявилися гетерогенними за реакцією на натрій-хлоридний сольовий стрес. Найбільш толерантними до дії хлориду натрію на стадії паростків виявилися сорти Ластівка одеська та Княгиня Ольга, а найбільш чутливим - Фантазія одеська. Інші сорти мали проміжну толерантність. У різних сортів і за різних концентрацій хлориду натрію спостерігали як більшу чутливість коріння до сольового стресу, так і більшу чутливість пагону, а також однаковий ступінь реакції окремих органів пагону. Роботу викладено на 44 сторінках друкованого тексту, вона містить 8 таблиць. В роботі наводяться посилання на 62 джерела (49 кирилицею та 13 латиницею).
The aim of the presented work is evaluation of tolerance of bread winter wheat varieties, which belong to different variety generation to sodium chloride salt stress. It was established, that by the action of sodium chloride significantly inhibited germination energy and germination of seeds and size-mass characteristics of seedlings. The investigated varieties were heterogeneous for the reaction to sodium chloride salt stress. The most tolerant to the action of sodium chloride in step seedlings were varieties Lastivka odeska and Knyagynya Olga and most sensitive - Fantasiya odeska. Other varieties had intermediate tolerance. In different varieties and at different concentrations of sodium chloride watched more sensitive to salt stress both the roots and the shoots, and also identical reaction of individual organs of seedlings. Diploma thesis is expounded on 44 pages, it contains 8 tables. It provides links to 62 references (49 cyrillic and 13 latinic).
Опис
Ключові слова
6.040102 біологія, пшениця м’яка, сорти, сольовий стрес, хлорид натрію, паростки, bread wheat, varieties, salt stress sodium chloride, seedlings
Бібліографічний опис
Зайнетдинова, Т. Р. Толерантність до натрій-хлоридного сольового стресу сортів пшениці м'якої різних сортозмін : дипломна робота бакалавра / Т. Р. Зайнетдинова; наук. кер. О. Л. Січняк; ОНУ ім. І.І. Мечникова, Біол. ф-т, Каф. генетики та молекулярної біології. – Одеса, 2016. – 44 с.
DOI
ORCID:
УДК