Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/22146
Title: Толерантність до натрій-хлоридного сольового стресу сортів пшениці м'якої різних сортозмін
Other Titles: The tolerance to sodium chloride salt stress of the bread wheat varieties of different variety generation
Authors: Зайнетдинова, Тамара Рафаїлівна
Citation: Зайнетдинова, Т. Р. Толерантність до натрій-хлоридного сольового стресу сортів пшениці м'якої різних сортозмін : дипломна робота бакалавра / Т. Р. Зайнетдинова; наук. кер. О. Л. Січняк; ОНУ ім. І.І. Мечникова, Біол. ф-т, Каф. генетики та молекулярної біології. – Одеса, 2016. – 44 с.
Issue Date: 2016
Publisher: Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Keywords: 6.040102 біологія
пшениця м’яка
сорти
сольовий стрес
хлорид натрію
паростки
bread wheat
varieties
salt stress sodium chloride
seedlings
Abstract: Метою представленої роботи є оцінка толерантності сортів пшениці озимої м ’якої, які відносяться до різних сортозмін, до натрій-хлоридного сольового стресу. За дії хлориду натрію суттєво пригнічуються енергія проростання і схожість насіння, а також розмірно-масові характеристики паростків. Досліджені сорти виявилися гетерогенними за реакцією на натрій-хлоридний сольовий стрес. Найбільш толерантними до дії хлориду натрію на стадії паростків виявилися сорти Ластівка одеська та Княгиня Ольга, а найбільш чутливим - Фантазія одеська. Інші сорти мали проміжну толерантність. У різних сортів і за різних концентрацій хлориду натрію спостерігали як більшу чутливість коріння до сольового стресу, так і більшу чутливість пагону, а також однаковий ступінь реакції окремих органів пагону. Роботу викладено на 44 сторінках друкованого тексту, вона містить 8 таблиць. В роботі наводяться посилання на 62 джерела (49 кирилицею та 13 латиницею).
The aim of the presented work is evaluation of tolerance of bread winter wheat varieties, which belong to different variety generation to sodium chloride salt stress. It was established, that by the action of sodium chloride significantly inhibited germination energy and germination of seeds and size-mass characteristics of seedlings. The investigated varieties were heterogeneous for the reaction to sodium chloride salt stress. The most tolerant to the action of sodium chloride in step seedlings were varieties Lastivka odeska and Knyagynya Olga and most sensitive - Fantasiya odeska. Other varieties had intermediate tolerance. In different varieties and at different concentrations of sodium chloride watched more sensitive to salt stress both the roots and the shoots, and also identical reaction of individual organs of seedlings. Diploma thesis is expounded on 44 pages, it contains 8 tables. It provides links to 62 references (49 cyrillic and 13 latinic).
URI: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/22146
Appears in Collections:Біологічний факультет

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6.040102_Zainetdynova Tamara Rafailivna _ 1.pdf301.73 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.