Молекулярно-генетична діагностика ентеро токсигенних Bacillus cereus у рослинній сировині

Ескіз недоступний
Дата
2018
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
Номер ISSN
Номер E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Проаналізована мікробіота рослинної сировини, вирощеної в Одеській області. Було ізольовано аеробні спороутворюючі термостійкі бактерії. Вивчення морфо-фізіологічних, біохімічних, тинкторіальних властивостей яких дозволило віднести їх до порядку Bacillales, а характерні фенотипічні властивості - до певних видів. Видову приналежність усіх ізольованих штамів визначали проведенням жирнокислотного аналізу, а спірних штамів підтверджували полімеразною ланцюговою реакцією. Досліджено потенційні збудники харчових токсикоінфекцій – токсигенні бактерії виду Bacillus cereus та вивчено їх здатність продукувати еметичний (блювотний) і ентеротоксини. Молекулярно-генетична діагностика і виявлення токсинпродукучої здатності виділених штамів показали можливість їх швидкої ідентифікації за наявністю характерних генів токсичності. Середнє значення контамінованості зразків української рослинної сировини та продуктів переробки бактеріями виду B. cereus становило 36,2 %. Виявлено, що в українському регіоні переважає ентеротоксичний тип B. cereus.
The microbiota of vegetable products grown in the Odessa region has been examined. Aerobic spore-forming heat-resistant bacteria were isolated. The study of their morpho-physiological, biochemical, tinctorial properties made it possible to define their order as Bacillales, and specific phenotypic properties - as certain species. The species identity of isolated strains was verified by the fatty-acid analysis, and controversial strains were confirmed by polymerase chain reaction. The potential pathogens of food toxicoinfections - toxigenic bacteria of the species Bacillus cereus - were studied and their ability to produce emethetic (vomiting) and enterotoxins was studied. Molecular-genetic diagnostics and detection of toxin producing capacity of isolated strains showed the possibility of their rapid identification and the presence of characteristic genes of toxicity. The average value of the contamination of samples of Ukrainian plant material and processed products by B. cereus bacteria was 36.2%. It was revealed that in the Ukrainian region the enterotoxic type B. cereus prevails.
Опис
Ключові слова
091 біологія, токсинпродукуючі Bacillus cereus, ентеротоксини, еметичний токсин, молекулярно-генетична діагностика, полімеразна ланцюгова реакція, безпека харчових продуктів, toxin-producing Bacillus cereus, enterotoxins, emetic toxin, molecular genetic diagnosis, polymerase chain reaction, food safety
Бібліографічний опис
Ватіпко, Росіна Андріївна. Молекулярно-генетична діагностика ентеротоксигенних Bacillus cereus у рослинній сировині = Molecular genetic diagnostics of enterotoxigenic Bacillus cereus in plant materials : дипломна робота магістра / Р. А. Ватіпко; наук. кер. Г. В. Ямборко; ОНУ ім. І.І. Мечникова, Біол. ф-т, Каф. мікробіології, вірусології та біотехнології. – Одеса, 2018. – 53 с.
DOI
ORCID:
УДК
Зібрання