Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/19251
Title: Насіннєва продуктивність та вміст білка в зерні пшениці спельти (Triticum spelta l.) за вирощування на різному фоні мінерального живлення
Authors: Ружицька, Ольга Миколаївна
Борисова, О. В.
Ружицкая, Ольга Николаевна
Ruzhytska, Olha M.
Citation: «Селекційно-генетична наука і освіта» (парієві читання) : матер. VІ міжнар. наук. конф. (Умань, 15–17 бер.2017 р.). – Умань, 2017.
Issue Date: 2017
Keywords: насіннєва продуктивність
вміст білка
Triticum spelta l.
мінеральне живлення
Abstract: В багатьох країнах Європи певний попит серед споживачів має продукція із зерна пшениці спельти (T. spelta L.). Зерно цієї культури характеризується високим вмістом та високою харчовою цінністю білка; має знижену токсичність клейковини (що важливо для людей із різними формами харчової алергії та непереносимості глютену), високі смакові характеристики хліба та високу перетравлюваність білків [Dahlstedt, 1997; Elfun, Aasven, 1997; Jorgensen, Olsen, 1997]. Із зерна спельти готують ряд високоякісних круп’яних, хлібобулочних і кондитерських виробів. Вивчають можливість використання борошна із зерна цієї культури в дієтичному харчуванні [Boguslavskij, Golik та ін., 2001]. Біологічна характеристика цієї культури дозволяє вирощувати її в досить широкому діапазоні кліматичних умов. За агробіологічними показниками культура володіє рядом як корисних, так і негативних ознак. Однією із корисних господарських властивостей спельти є її невибагливість до родючості ґрунтів, що дозволяє розглядати дану культуру як придатну до умов органічного землеробства. В Україні дана культура також представлена на ринку зерна і зростає інтерес до неї як споживачів готової продукції, так і виробників зерна, круп’яної та хлібобулочної продукції.
URI: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/19251
Appears in Collections:Статті та доповіді БФ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
215-217.pdf400.23 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.