Quantity and biological properties of the bacterium Pantoea agglomerans isolated from diferent grape varieties in Odesa region
Вантажиться...
Дата
2018
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Aim. To isolate and investigate the biological properties of Pantoea agglomerans
from the internal environment of grapes and tumors selected from the vineyards of
the Odessa region. Methods. Samples of the grapevines of Arkadia, Moldova and
Odessa souvenirs varieties and tumors cut from the affected veins and were presterilized,
chopped into fragments, filled into a distilled water flask and stirred in
a shaker at 28 °C for 3 hours. It was made 10-times dilutions and cultured on the
surface of Petrie`s dishes with nutritients agar. Incubationon 28 °С, 24–48 hours.
Conducted quantitative calculations, isolated pure cultures and examined their
cultural, morphological, physiological and biochemical properties, determined
the composition of cell lipids, and identified isolated strains. Antagonistic activity
of P. agglomerans was determined by well-diffusion method. Results. Quantities
of bacteria in inner part of grape fluctuated approximately 5,63 ± 1,3Х103СGU/
sм3– 2,96 ± 1,3Х105СGU /sм3and depended from time of the year and variety of
grape. Quantities of microorganisms in tumors was bigger than in non damaged
vine in the same period. Weight percentage P. agglomerans in vine fluctuated from
5.7% till 68.2%, in tumors – from 9.88% till 23.08%. Strains of P. agglomerans
isolated from endophytic medium of grape and tumor, characterized of similar
morphological features. There were observed the ability to utilize carbohydrates,
but in minnor. Pantoea strains did not consume sucrose from the tumors and
25.0% utilized raffinose in aerobic conditions, unlike strains from the intact vine.
The fatty acid spectrum was represented by fatty acids containing 12 to 19 carbon
atoms in the chain. Eighteen strains have been identified as P. agglomerans-GC
subgroup A by fatty acid composition. For the strains examined, the dominant
profiles are C16: 0, C12: 0, C14: 0, C17: 0 cyclo w7c. The isolated strains of
P. agglomerans did not show antagonistic activity to the collection strains of
E. carotovora, A. tumefaciens and A. vitis. Conclusions. The quantitative
composition of the microbiota endophytic medium of the vine and the tumors
was different and depended on the source of isolation, weather conditions and
grape variety. The strains of P. agglomerans isolated from the vine and tumors
were characterized by the same biological characteristics, with the exception of
the ability to dispose of individual carbohydrates. Fatty acid composition of the
investigated strains of Pantoea was represented by fatty acids with 12 to 19 carbon
atoms in the chain. Antagonistic activity in the collection strains of E. carotovora,
A. tumefaciens and A. vitis was not detected.
Реферат Мета. Ізолювати і дослідити біологічні властивості Pantoea agglomerans із внутрішнього середовища виноградної лози і пухлин виноградної лози, відібраних з виноградників Одеської області. Методи. Зразки виноградної лози сортів «Аркадія», «Молдова» і «Одеський сувенір» і пухлин, зрізаних з ураженої лози цих сортів, попередньо стерилізували фламбуванням, подрібнювали на фрагменти, вносили їх у колби з дистильованою водою і перемішували в шейк ері при 28 °С протягом 3 год. Робили серію 10-ти кратних послідовних розведень і висівали на поверхню чашок Петрі з поживним агаром. Інкубували при 28 °С протягом 24–48 год. Проводили кількісний облік, виділяли чисті культури і досліджували їх культуральні, морфологічні, фізіолого-біохімічні властивості, визначали склад клітинних ліпідів та проводили ідентифікацію виділених штамів. Антагоністичну активність P. agglomerans визначали лунково-дифузійним методом. Результати. Чисельність бактерій у внутрішньому середовищі винограду коливалася у межах 5,63 ± 1,3×103 КУО/см3 – 2,96 ± 1,3×105 КУО/см3 і залежала від пори року і сорту винограду. Кількість мікроорганізмів у пухлинах була більшою ніж в неушкодженій лозі у той же період. Масова частка P. agglomerans у лозі коливалася від 5,7% до 68,2%, у пухлинах – від 9,88% до 23,08%. Штами P. agglomerans, виділені із ендофітного середовища винограду і пухлин, характеризувалися однаковими морфологічними, культуральними, тінкторіальними, фізіологічними властивостями. Незначні відмінності спостерігалися у здатності до утилізації вуглеводів. Штами Pantoea із пухлин не споживали цукрозу і 25,0 % утилізували раффінозу в аеробних умовах, на відміну від штамів із неушкодженої лози. Жирнокислотний спектр був представлений жирними кислотами, що містять у ланцюзі від 12 до 19 атомів вуглецю. За жирнокислотним складом вісімнадцать штамів були ідентифіковані як P. agglomerans-GC subgroup A. Для досліджуваних штамів домінантними в профілі є С16:0, С12:0, С14:0, С17:0 cyclow7c. Виділені штами P. agglomerans не проявили антагоністичної активності щодо колекційних штамів E. carotovora, A. tumefaciens i A. vitis. Висновки. Кількісний склад мікробіоти ендофітного середовища лози і пухлин був неоднаковим і залежав від джерела виділення, погодних умов і сорту винограду. Штами P. agglomerans, виділені із лози і пухлин, характеризувалися однаковими біологічними ознаками, за виключенням здатності до утилізації окремих вуглеводів. Жирнокислотний склад досліджених штамів Pantoea був представлений жирними кислотами з 12–19 атомів вуглецю у ланцюзі. Антагоністичної активності до колекційних штамів E. carotovora, A. tumefaciens i A. vitis не виявлено.
Реферат Цель. Изолировать и исследовать биологические свойства Pantoea agglomerans из внутренней среды винограда и опухолей, отобранных из виноградников Одесской области. Методы. Образцы виноградной лозы сортов «Аркадия», «Молдова» и «Одесский сувенир» и опухолей, срезанных с пораженной лозы этих сортов, предварительно стерилизовали, измельчали на фрагменты, вносили в колбы с дистиллированной водой и перемешивали в шейкере при 28 °С в течение 3 ч. Делали серию 10-ти кратных последовательных разведений и высевали на поверхность чашек Петри с питательной агаром. Инкубировали при 28 °С в течение 24–48 часов. Проводили количественный учет, выделяли чистые культуры и исследовали их культуральные, морфологические, физиолого-биохимические свойства, определяли состав клеточных липидов и проводили идентификацию выделенных штаммов. Антагонистическую активность P. agglomerans определяли луночно-диффузным методом. Результаты. Численность бактерий во внутренней среде винограда колебалась в пределах 5,63 ± 1,3Х103 КОЕ/см3 — 2,96 ± 1,3Х105 КОЕ/см3 и зависела от времени года и сорта винограда. Количество микроорганизмов в опухолях была больше чем в неповрежденной лозе в тот же период. Массовая доля P. agglomerans в лозе колебалась от 5,7% до 68,2%, в опухолях – от 9,88% до 23,08%. Штаммы P. agglomerans, выделенные из эндофитной среды винограда и опухолей, характеризовались одинаковыми морфологическими, культуральными, тинкториальными, физиологическими свойствами. Незначительные различия наблюдались в способности к утилизации углеводов. Штаммы Pantoea из опухолей не разлагали сахарозу и 25,0 % утилизировали раффинозу в аэробных условиях, в отличие от штаммов с неповрежденной лозы. Жирнокислотный спектр был представлен жирными кислотами, содержащими в цепи от 12 до 19 атомов углерода. По жирнокислотному составу восемнадцать штаммов были идентифицированы как P. agglomerans-GC subgroup A. Для исследуемых штаммов доминантными в профиле являются С16:0, С12:0, С14:0, С17:0 cyclo w7c. Выделенные штаммы P. agglomerans не проявили антагонистической активности в отношении коллекционных штаммов E. carotovora, A. tumefaciens и A. vitis. Выводы. Количественный состав микробиоты эндофитной среды лозы и опухолей был неодинаковым и зависел от источника выделения, погодных условий и сорта винограда. Штаммы P. agglomerans, выделенные из лозы и опухолей, характеризовались одинаковыми биологическими признаками, за исключением способности к утилизации отдельных углеводов. Жирнокислотный состав исследованных штаммов Pantoea был представлен жирными кислотами с 12–19 атомами углерода в цепи. Антагонистической активности к коллекционных штаммов E. carotovora, A. tumefaciens и A. vitis не обнаружено.
Реферат Мета. Ізолювати і дослідити біологічні властивості Pantoea agglomerans із внутрішнього середовища виноградної лози і пухлин виноградної лози, відібраних з виноградників Одеської області. Методи. Зразки виноградної лози сортів «Аркадія», «Молдова» і «Одеський сувенір» і пухлин, зрізаних з ураженої лози цих сортів, попередньо стерилізували фламбуванням, подрібнювали на фрагменти, вносили їх у колби з дистильованою водою і перемішували в шейк ері при 28 °С протягом 3 год. Робили серію 10-ти кратних послідовних розведень і висівали на поверхню чашок Петрі з поживним агаром. Інкубували при 28 °С протягом 24–48 год. Проводили кількісний облік, виділяли чисті культури і досліджували їх культуральні, морфологічні, фізіолого-біохімічні властивості, визначали склад клітинних ліпідів та проводили ідентифікацію виділених штамів. Антагоністичну активність P. agglomerans визначали лунково-дифузійним методом. Результати. Чисельність бактерій у внутрішньому середовищі винограду коливалася у межах 5,63 ± 1,3×103 КУО/см3 – 2,96 ± 1,3×105 КУО/см3 і залежала від пори року і сорту винограду. Кількість мікроорганізмів у пухлинах була більшою ніж в неушкодженій лозі у той же період. Масова частка P. agglomerans у лозі коливалася від 5,7% до 68,2%, у пухлинах – від 9,88% до 23,08%. Штами P. agglomerans, виділені із ендофітного середовища винограду і пухлин, характеризувалися однаковими морфологічними, культуральними, тінкторіальними, фізіологічними властивостями. Незначні відмінності спостерігалися у здатності до утилізації вуглеводів. Штами Pantoea із пухлин не споживали цукрозу і 25,0 % утилізували раффінозу в аеробних умовах, на відміну від штамів із неушкодженої лози. Жирнокислотний спектр був представлений жирними кислотами, що містять у ланцюзі від 12 до 19 атомів вуглецю. За жирнокислотним складом вісімнадцать штамів були ідентифіковані як P. agglomerans-GC subgroup A. Для досліджуваних штамів домінантними в профілі є С16:0, С12:0, С14:0, С17:0 cyclow7c. Виділені штами P. agglomerans не проявили антагоністичної активності щодо колекційних штамів E. carotovora, A. tumefaciens i A. vitis. Висновки. Кількісний склад мікробіоти ендофітного середовища лози і пухлин був неоднаковим і залежав від джерела виділення, погодних умов і сорту винограду. Штами P. agglomerans, виділені із лози і пухлин, характеризувалися однаковими біологічними ознаками, за виключенням здатності до утилізації окремих вуглеводів. Жирнокислотний склад досліджених штамів Pantoea був представлений жирними кислотами з 12–19 атомів вуглецю у ланцюзі. Антагоністичної активності до колекційних штамів E. carotovora, A. tumefaciens i A. vitis не виявлено.
Реферат Цель. Изолировать и исследовать биологические свойства Pantoea agglomerans из внутренней среды винограда и опухолей, отобранных из виноградников Одесской области. Методы. Образцы виноградной лозы сортов «Аркадия», «Молдова» и «Одесский сувенир» и опухолей, срезанных с пораженной лозы этих сортов, предварительно стерилизовали, измельчали на фрагменты, вносили в колбы с дистиллированной водой и перемешивали в шейкере при 28 °С в течение 3 ч. Делали серию 10-ти кратных последовательных разведений и высевали на поверхность чашек Петри с питательной агаром. Инкубировали при 28 °С в течение 24–48 часов. Проводили количественный учет, выделяли чистые культуры и исследовали их культуральные, морфологические, физиолого-биохимические свойства, определяли состав клеточных липидов и проводили идентификацию выделенных штаммов. Антагонистическую активность P. agglomerans определяли луночно-диффузным методом. Результаты. Численность бактерий во внутренней среде винограда колебалась в пределах 5,63 ± 1,3Х103 КОЕ/см3 — 2,96 ± 1,3Х105 КОЕ/см3 и зависела от времени года и сорта винограда. Количество микроорганизмов в опухолях была больше чем в неповрежденной лозе в тот же период. Массовая доля P. agglomerans в лозе колебалась от 5,7% до 68,2%, в опухолях – от 9,88% до 23,08%. Штаммы P. agglomerans, выделенные из эндофитной среды винограда и опухолей, характеризовались одинаковыми морфологическими, культуральными, тинкториальными, физиологическими свойствами. Незначительные различия наблюдались в способности к утилизации углеводов. Штаммы Pantoea из опухолей не разлагали сахарозу и 25,0 % утилизировали раффинозу в аэробных условиях, в отличие от штаммов с неповрежденной лозы. Жирнокислотный спектр был представлен жирными кислотами, содержащими в цепи от 12 до 19 атомов углерода. По жирнокислотному составу восемнадцать штаммов были идентифицированы как P. agglomerans-GC subgroup A. Для исследуемых штаммов доминантными в профиле являются С16:0, С12:0, С14:0, С17:0 cyclo w7c. Выделенные штаммы P. agglomerans не проявили антагонистической активности в отношении коллекционных штаммов E. carotovora, A. tumefaciens и A. vitis. Выводы. Количественный состав микробиоты эндофитной среды лозы и опухолей был неодинаковым и зависел от источника выделения, погодных условий и сорта винограда. Штаммы P. agglomerans, выделенные из лозы и опухолей, характеризовались одинаковыми биологическими признаками, за исключением способности к утилизации отдельных углеводов. Жирнокислотный состав исследованных штаммов Pantoea был представлен жирными кислотами с 12–19 атомами углерода в цепи. Антагонистической активности к коллекционных штаммов E. carotovora, A. tumefaciens и A. vitis не обнаружено.
Опис
Ключові слова
Pantoea agglomerans, endophytic medium of grapevine and tumors, number, biological properties, ендофітне середовище виноградної лози і пухлин, чисельність, біологічні властивості, эндофитная среда виноградной лозы и опухолей, численность, биологические свойства
Бібліографічний опис
Мікробіологія і біотехнологія