Оптимізація умов культивування achromobacter sp. 7а - продуцента а-амілази

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2015
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Мета. Оптимізуватиумови культивування продуцента а-амілази Achromobacter sp. 7а для підвищення рівня її біосинтезу. Методи. При вивченні впливу різних джерел карбону і нітрогену на біосинтез а-амілази крохмаль і натрій нітрат у базовому поживному середовищі замінювали на різноманітні вуглеводи і джерела нітрогену у кількості, еквівалентній до загального вмісту карбону (44,4%) і нітрогену (16,5%) у базовому середовищі. Активність а-амілази визначали йодо- метричним методом, вміст білка - методом Lowry et al. Для виявлення значущих елементів мінерального живлення базового середовища проводили відсіювальний експеримент. Визначення оптимальних концентрацій джерел карбону і нітрогену у поживному середовищі проводили шляхом двофакторного експерименту на чотирьох рівнях. Результати. Встановлено, що найвищий рівень синтезу фермента спостерігається на 3 добу глибинного культивування. Показано, що суміш солоду з крохмалем у співвідношенні 1:9 і натрій нітрат є оптимальними джерелами карбону і нітрогену, відповідно, для максимального біосинтезу фермента. Визначено оптимальні параметри біосинтезу а-амілази: температура 28 °С, вихідне значеннярНсередовища 6,0, об’єм поживного середовища 100 мл, кількість посівного матеріалу 15% та інтенсивність перемішування 210 об/хв. Висновки. За результатами двофакторного експерименту і підбору оптимальних умов культивування продукція а-амілази Achromobacter sp. 7а була підвищена у 4 рази.
Опис
Ключові слова
а-амілаза, Achromobacter sp., оптимізація, двофакторний експеримент, а-амилаза, оптимизация, двофакторный эксперимент, a-amylase, optimization, bifactorial experiment
Бібліографічний опис
Мікробіологія і біотехнологія
DOI
ORCID:
УДК