Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/16819
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Донцова, Т. А. | - |
dc.contributor.author | Швець, Г. В. | - |
dc.contributor.author | Іваниця, Володимир Олексійович | - |
dc.contributor.author | Швец, А. В. | - |
dc.contributor.author | Иваница, Владимир Алексеевич | - |
dc.contributor.author | Dontsova, T. A. | - |
dc.contributor.author | Shvets, H. V. | - |
dc.contributor.author | Ivanytsia, Volodymyr O. | - |
dc.date.accessioned | 2018-06-11T10:08:05Z | - |
dc.date.available | 2018-06-11T10:08:05Z | - |
dc.date.issued | 2000 | - |
dc.identifier.citation | Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Odesa National University Herald | uk |
dc.identifier.uri | http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/16819 | - |
dc.description.abstract | Вивчено антагоністичні властивості штамів лактобацил з використанням методу агарових блоків і лунково-дифузійного методу. Встановлено вклад в антагоністичну активність розглянутих штамів різних речовин: органічних кислот, пероксиду водню, інших антимікробних сполук. О бговорю ється хімічна природа виявленої бактеріостатичної речовини, що її виділяє ш там Lactobacillus johnsonii La 1. | uk |
dc.description.abstract | УДК 579.864 | - |
dc.description.abstract | Изучены антагонистические свойства восьми штаммов лактобацилл с использованием метода агаровых блоков и луночно-диффузионного метода. Установлен вклад в антагонистическую активность изучаемых штаммов различных веществ: органических кислот, перекиси водорода, других антимикробных соединений. Обсуждается химическая природа выявленного бактериостатического вещества, выделяемого штаммом Lactobacillus johnsonii La 1. | - |
dc.description.abstract | In the present study 8 strains of lactobacilli were investigated for their antagonistic properties. For detection antimicrobial activity, the agar well-diffusion and agar disc-diffusion methods were used. The contribution to antimicrobial activity of different compounds: organic acids, hydrogen peroxide, and other antimicrobial substances have been estimated. The chemical nature of the bacteriostatic compound produced by Lactobacillus johnsonii La 1 is discussed. | - |
dc.language.iso | uk | uk |
dc.publisher | Одеський національний університет імені І. І. Мечникова | uk |
dc.relation.ispartofseries | Біологія;Т. 5, вип. 1 | - |
dc.subject | лактобацили | uk |
dc.subject | антимікробні властивості | uk |
dc.subject | лактобациллы | uk |
dc.subject | антимикробные свойства | uk |
dc.subject | lactobacilli | uk |
dc.subject | antimicrobial properties | uk |
dc.title | Антагоністичні властивості бактерій роду Lactobacillus | uk |
dc.title.alternative | Антагонистические свойства бактерий рода Lactobacillus | uk |
dc.title.alternative | Antagonistic activity of bacteria of the Lactobacillus genus | uk |
dc.type | Article | uk |
Appears in Collections: | Вісник Одеського національного університету. Біологія |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
235-240.pdf | 194.03 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.