Якість та кількісний вихід проростків пшениці за штучного старіння насіння

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2000
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Досліджували зміни структури та якості проростків насіння озимої м’якої пшениці, яке попередньо піддавали довготривалому впливу температури 37 °С (штучне старіння). З’ясувалось, що після штучного старіння насіння змінюються довжина та маса надземної частини та кореневої системи відповідних проростків, зростає процент аномальних рослин. Мінливість показників життєздатності насіння за його старіння має фазові особливості.
Исследовали изменения структуры и качества проростков из семян озимой мягкой пшеницы, подвергнутых длительному воздействию температуры 37 °С (искусственное старение). Выяснилось, что в процессе искусственного старения семян изменяются длина и масса надземной части и корневой системы соответствующих проростков, увеличивается процент ненормальных проростков. Изменчивость показателей жизнеспособности семян в процессе их искусственного старения имеет фазовые особенности.
The changes of structure and quality of sprouts subjected to temperature of 37°C (artificial aging) of winter soft wheat seeds have been analyzed. It has been shown, that after artificial aging the length and the mass of the root system and the above ground part of sprouts have changed. The percentage of anormal sprouts has increased. The variability of seeds viability under the artificial aging has its phase peculiarities.
Опис
Ключові слова
пшениця, насіння, проростки, старіння, пшеница, семена, проростки, старение, wheat, seeds, sprouts, age
Бібліографічний опис
Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Odesa National University Herald
DOI
ORCID:
УДК