Фізюлого-бюхімічні параметри овочевих культур в польових та тепличних умовах за впливу мікроелементів

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2001
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Підвищення врожайності сільськогосподарських рослин у південних регіонах України пов’язане з застосуванням мінеральних сполук, особливо мікродобрив. Ґрунтам цих регіонів властивий дефіцит рухомих форм цинку, бору та марганцю. Тому виникає необхідність у позакореневому підживленні рослин цими мікроеле­ ментами. Метою даного дослідження було вивчення впливу передпосівної оброб­ ки насіння овочевих культур розчинами мікроелементів на схожість і ріст рослин, стан пігментної системи та деякі біохімічні показники сільськогосподарської про­ дукції за тепличних та польових умов вирощування.
Предпосевная обработка семян салата, редиса, перца и томатов растворами микроэлементов Zn, В, Мп и их смеси стимулирует всхожесть и рост растений как в тепличных, так и в полевых условиях. Установлено повышение содержания пигментов и активности хло- рофиллазы. Отмечено увеличение прочности связи хлорофилла с белками, особенно в полевых условиях. Микроэлементы стимулируют накопление аскорбиновой кислоты и сахаров и уменьшают кислотность товарной продукции. Независимо от вида растений и условий выращивания более выраженный позитивный эффект отмечается при обработке семян смесью микроэлементов.
Pre-sawing damping of lettuce, radish, pepper and tomato seeds in the solutions of micronutrients Zn, B, Mn and their mixture stimulates ascending of seeds and growth of the j plants in the field and in the greenhouse conditions. They increase the amount of pigments and activity of chlorophyllase. There was also found the strengthening of bounds between chlorophyll and proteins, especially in the field conditions. Micronutrients stimulate storage of ascorbic acid and sugar and decrease the amount of organic acids in the agricultural product. Treatment by the mixture of micronutrients independing on the plant species or growing conditions showed the most agreeable effect.
Опис
Ключові слова
мікроелементи, пігментна система, овочеві культури, микроэлементы, пигментная система, овощные культуры, micronutrients, pigment system, vegetables
Бібліографічний опис
Вiсник Одеського нацiонального унiверситету = Odesa National University Herald
DOI
ORCID:
УДК