Кутова анізотропія розсіяння світла неврівноваженими розчинами вода-алкоголь

Ескіз
Дата
2017
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
Номер ISSN
Номер E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Дослідники та інженери, які постійно працюють з розчинами, завжди наголошували на важливості тривалої витримки при їх приготуванні. Вперше ця обставина була чітко усвідомлена ще Менделєєвим. На якісному рівні розуміння важливості процесів встановлення рівноваги в водних розчинах характерно і для виробництва. У численних заводських інструкціях говориться, що вироби з вмістом спиртів необхідно витримувати після їх приготування 4-72 години, навіть перед фільтрацією. Проте, тимчасові залежності властивостей таких розчинів найчастіше були побічними результатами дослідження, а не їх метою. Численні дослідження показали, що характеристики аномального розсіяння світла залежать від умов приготування розчинів. В експериментальних роботах слід згадати ще один фактор - «передісторія розчину». В показано, що методи створення розчинів нерідко визначали не тільки різну інтенсивність розсіяння світла, а й саму можливість спостереження додаткового піку розсіяння світла. Хімічні методики найчастіше пов'язані з емпіричними правилами «дозрівання» розчину. Вони не обґрунтовуються теоретично, а необхідні часи (близько доби) дуже великі для таких об'єктів як водні розчини спиртів, при приготуванні гомогенізуються на мікроскопічному рівні.
Опис
Ключові слова
8.04020301 Фізика, класифікація розчинів, інтегральне розсіяння світла, розчини полівінілового спирту, водно-спиртові розчини
Бібліографічний опис
DOI
ORCID:
УДК