Утворення множинних пагонів винограду в культурі in vitro на різних живильних середовищах

Ескіз
Дата
2018
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Зазвичай розвиток множинних пагонів винограду in vitro індукують тільки на твердих або рідких живильних середовищах. Мета. Дослідити вплив концентрації агару в різних живильних середовищах, їх консистенції на показники приживлюваності, росту та розвитку ініціальних експлантів, індукцію множинних пагонів винограду. Методи. Використовували методи введення ініціальних експлантів в культуру in vitro і культивування мікроклонів, а також метод регенерації рослин із меристемних тканин. Дослідні живильні середовища готували рідкими (без вмісту агару), напіврідкими (4 г/л агару) та твердими (8 г/л агару) і додавали до усіх експериментальних середовищ один мг/л 6-БАП. В ході досліджень проводили облік приживлюваності експлантів, початку проліферації бруньок та кількості утворених пагонів. Результати. Виявлена перевага використання напіврідких середовищ порівняно із твердими та рідкими живильними середовищами. Успішно проведено пошук оптимального живильного середовища для індукції множинних пагонів винограду в культурі in vitro. Встановлено, що напіврідке модифіковане середовище МС сприяє кращій приживлюваності, диференціації та регенерації меристем винограду. В середньому по сортах на ньому утворювалося 9,59 пагонів від одного експланту, що в подальшому підвищувало коефіцієнт розмноження винограду в культурі in vitro до 1:9. Висновки. Застосування удосконаленого методу індукції множинних пагонів сприяло кращій приживлюваності ініціальних експлантів технічних сортів винограду в культурі in vitro, прискорювало процеси проліферації пазушних мікро-бруньок, та процеси утворення більшої кількості пагонів, що були придатними для подальшого клонального мікророзмноження.
Для индукции множественных побегов винограда in vitro использовались полужидкие питательные среды. Цель. Изучить влияние концентрации агара в различных питательных средах, их консистенции на показатели приживаемости, роста и развития инициальных эксплантов, индукцию множественных побегов винограда. Методы. Использовали методы введения инициальных эксплантов в культуру in vitro и культивирования микроклонов, а также метод регенерации растений из меристемных тканей. Питательные среды готовили жидкими (без содержания агара), полужидкими (4 г/л агара) и твердыми (8 г/л агара) с добавлением ко всем экспериментальным средам 1 мг/л 6-БАП. Проводили учет приживаемости эксплантов, начала пролиферации пазушных почек и количества полученных побегов. Результаты. Использовали полужидкие питательные среды (4 г/л агара). Установили преимущество использования полужидких сред в сравнении с твердыми и жидкими питательными средами. Успешно проведен поиск оптимальной питательной среды для индукции множественных побегов винограда в культуре in vitro. Выявлена оптимальная питательная середа – МС модифицированная полужидкая. Ее использование способствовало лучшей приживаемости, дифференциации и регенерации меристем винограда. В среднем по сортам на ней образовывалось 9,59 шт., побегов от одного экспланта, что в дальнейшем повышало коэффициент размножения винограда в культуре in vitro до 1:9. Выводы. Использование усовершенствованного метода индукции множественных побегов способствовало лучшей приживаемости инициальных эксплантов технических сортов винограда в культуре in vitro, ускоряло процессы пролиферации пазушных микро-почек, и процессы образования большего количества побегов, которые пригодны для дальнейшего клонального микроразмножения.
Semi-liquid nutrient media were used for the multiple grape shoots induction. Aim of the research was to study the agar concentration effect in different nutrient media and define influence of the media consistency on the survivability parameters, growth and development of initial explants, and the multiple grape shoots induction. Methods. Initiation of culture in vitro formation from explants, microclones cultivation, and the method of the meristematic plant regeneration were used. Nutrient media were liquid (without agar as a component), semiliquid (with agar content of 4 g/l), and solid (with agar content of 8 g/l), including an addition of 1 mg/l 6-BAP to all experimental media. The registration of the explants’ survivability, time of the beginning of axillary buds proliferation, and amount of obtained shoots was conducted. Results. Semi-liquid nutrient media were used. The advantage of using semi-liquid media in comparison with solid and liquid nutrient media is revealed. The search of the optimal nutrient medium for multiple grape shoots induction in vitro was successfully done. Modified semiliquid MS was determined as the optimal nutrient media. Its application contributed to better survivability, differentiation, and regeneration of grape meristems. On average in sortes, it formed 9.59 pcs., shoots, which further increases the coefficient of grape multiplication in culture in vitro to 1: 9. Conclusions. The application of the improved method of induction of multiple shoots contributed to a better survivability of the initial explants of grapes of technical varieties in culture in vitro, accelerates the processes of proliferation of the axillary microbuds, and the processes of generating more shoots suitable for subsequent clonal micropropagation.
Опис
Ключові слова
культура винограду in vitro, ініціальні експланти, множинні пагони, мікроклони, живильні середовища, культура in vitro, инициальные экспланты, множественные побеги, микроклоны, питательные среды, culture in vitro, initial explants, clonal micropropagation, microclones, nourishing medium
Бібліографічний опис
Мікробіологія і біотехнологія
DOI
ORCID:
УДК