Буферні розчини на основі гліцину

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2018
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
Номер ISSN
Номер E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І. І. Мечникова
Анотація
Здійснено рН-метричне дослідження кислотно-основної взаємодії в системах гліцин – NaOH – H 2O та гліцин – моноетаноламін – H2O в температурому інтервалі 293 – 313 К. Розраховані концентраційні константи дисоціації за другим ступенем амінометанкарбонової кислоти (Gly) в ізоелектричній точці та визначені температурні залежності G, H та S вказаного процесу в ізоелектричній точці ( = 4,94·10-3 M) в області 293 – 313 К. Відзначено ентальпійно-ентропійну компенсацію, для якої ізотермодинамічна температура дорівнює 303 К. Визначено границі рН буферної дії та зроблено оцінку буферної ємності вказаних систем. Встановлено, що зони ефективної буферної дії водних розчинів Gly дозволяють підтримувати кислотність в області фізіологічних значень рН та інтервалі температур 308–313 К.
Опис
Осуществлено рН-метрическое исследование кислотно-основного взаимодействия в системах глицин – NaOH – H 2O и глицин – моноэтаноламин – H2O в интервале температур 293 – 313 К. Рассчитаны концентрационные константы диссоциации по второй ступени аминометанкарбоновой кислоты (Gly) в изоэлектрической точке и определены температурные зависимости G, H и S указанного процесса в изоелектрической точке ( = 4,94·10-3 M) в области 293 – 313 К. Отмечена энтальпийно-энтропийная компенсация, для которой изотермодинамическая температура равна 303 К. Определены границы рН буферного действия и произведена оценка буферной емкости указанных систем. Установлено, что зоны эффективной буферного действия водных растворов Gly позволяют поддерживать кислотность в области физиологических значений рН и интервале температур 308 – 313 К. The acid-base interaction in the Gly-NaOH-H2O and Gly-monoethanolamine (MEA) – H2O systems was studied by pH-metric method in the temperature range 293-313 K. The ionmolecular composition of the Gly-NaOH-H2O system was calculated, the dissociation concentration constants for the second stage of the Gly at the isoelectric point, and the temperature dependences of G, H and S of the indicated process at the isoelectrical point ( = 4.94 ∙ 10-3 M) in the 293-313 K region were determined. It is shown Gly in aqueous solutions to exist at the ratio C NaOH / QGly <0.5 mainly in the zwitterion form. The content of the NH 2CH2COO- anion is directly proportional to the CNaOH/QGly ratio. According to the calculated data, the functional dependence ΔG = f (T) for Gly passes through a maximum at T extr.  292 K. The Gly dissociation process in the isoelectric point is endothermic in the temperature range 293 – 313 K. Enthalpy-entropy compensation is noted, for which the isothermodynamic temperature is 303 K, and the free term is 56.8 kJ/mol. The pH limits of the buffer action are determined and the buffer capacity of these systems is estimated. It has been established that effective buffer zones of aqueous solutions of Gly allow to maintain acidity in the physiological pH range and temperature range 308 – 313 K. It is shown that the buffer capacity of the Gly-NaOH-H2O and Gly-MEA-H2O systems can be varied within the limits 1∙10-3  4∙10-2 М and 5∙10-4  5∙10-2 М, respectively, changing the ratio C NaOH/QGly (CNaOH/QMEA) and temperature. The obtained data on the buffer capacity of the Gly-NaOH-H2O and Gly-MEA-H2O systems can be used in chemical analysis, microbiological and biochemical studies, and the acidity data of the solutions studied can simulate for the chemisorption of acid gases (CO2 and SO2).
Ключові слова
гліцин, водні розчини, термодинаміка дисоціації, буферна ємність, глицин, водные растворы, термодинамика диссоциации, буферная емкость, glycine, aqueous solutions, thermodynamics of the dissociation, buffer capacity
Бібліографічний опис
Вісник Одеського національного університету = Odesa National University Herald
ORCID:
УДК