Життєздатність і тіамінсинтезуюча активність пробіотичних штампів лактобактерій у складі ліофілізованих препаратів після тривалого зберігання

Вантажиться...
Ескіз
Дата
2010
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
Номер ISSN
Номер E-ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
Встановлено, що пробіотичні штами лактобактерій у складі відповідних ліофілізованих бактеріальних препаратiв зберегли високу життєздатність після двoрiчнoгo зберігання. Найбільша кількість життєздатних клтин вiдпoвiднux штамiв лактобактерій збереглась у препаратах Лактоферм 25, Лактоплан 898 i 1005. Виявлено, що штами L. fermentum ОНУ 25, L. curvatus ОНУ 215, ОНУ 904, L. acidophilus ОН У 291 i L. plantarum ОН У 1005 здатні синтезувати тiамiн у середoвищi без тiазoлу i всі досліджені штами продукували зазначений вітамін у середoвищi з тiазoлoм. Максимальну кількість вітаміну В1 штами лактобактерій синтезували через 20 год культивування.
It was found that the probiotic strains of lactobacilli of the respective freeze-dried bacterial preparations retained high viability after two years of storage. The greatest number o f viable cells o f the lactobacillus strains preserved in preparations Lactoferm 25, Lactoplan 898 and 1005. It was shown that strains of L. fermentum ONU 25, L. curvatus ONU 215, ONU 904, L. acidophilus ONU 291 and L. plantarum ONU 1005 synthesized thiamine in the medium without thiazole and all studied strains produced this vitamin in the medium with thiazole. Maximum amount of vitamin B1 lactobacilli’s strain were synthesized after 20 h. of cultivation.
Опис
Ключові слова
пробіотичні штампи лактобактерій, ліофілізовані бактеріальні препарати, життєздатність, тіамінсинтезуюча активність
Бібліографічний опис
Наукові праці Одеської національної академії харчових технологій
DOI
ORCID:
УДК