Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/12969
Title: | Вплив поживного середовища на здатність нафтоокиснювальних бактерій роду Pseudomonas продукувати біосурфактанти |
Authors: | Гудзенко, Тетяна Василівна Іваниця, Володимир Олексійович Волювач, Ольга В'ячеславівна Горшкова, Олена Георгіївна Бєляєва, Тамара Олексіївна Конуп, Ігор Петрович Дімова Марія Іванівна Hudzenko, Tetiana V. Ivanytsia, Volodymyr O. Voliuvach, Olha V. Horshkova, Olena H. Beliaeva, Tamara O. Konup, Ihor P. Dimova, Mariia I. Gudzenko, Tetiana V. |
Citation: | Scientific Journal «ScienceRise» |
Issue Date: | 2014 |
Keywords: | біосурфактанти нафтоокиснювальні бактерій роду Pseudomonas поживне середовище оптимальні умови biosurfactants oil oxidative bacteria of Pseudomonas genus nutrient medium optimal conditions |
Series/Report no.: | ;Вип. 5/1(5). |
Abstract: | Підібрано склад поживного середовища, у якому нафтоокиснювальні штами бактерій роду Pseudomonas (P. fluorescens ONU328, P. maltophilia ONU329, P. cepacia ONU327) здатні продукувати біосурфактанти. Встановлено час культивування мікроорганізмів для досягнення поліпшених поверхнево-активних властивостей бактеріальних суспензій і їх супернатантів. Експериментально підтверджено, що мікроорганізми продукують переважно біосурфактанти екзогенного типу. It is chosen the composition of the nutrient medium in which the oil oxidative strains of bacteria of Pseudomonas genus (P. fluorescens ONU328, P. maltophilia ONU329, P. cepacia ONU327) are able to produce the biosurfactants. The cultivation time of microorganisms to achieve an improved surface-active properties of the bacterial suspensions and their supernatants is set. It is experimentally confirmed that microorganisms produce mainly biosurfactant of exogenous type. |
URI: | http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/12969 |
Other Identifiers: | УДК 579.22:579.64 DOI: 10.15587/2313-8416.2014.31 |
Appears in Collections: | Статті та доповіді БФ |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.