Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/12426
Title: Changing of sand grain composition of Odessa coast as a result of artificial renourishment and effect on biota
Other Titles: Изменение гранулометрического состава пляжевых песков Одесского побережья в результате искусственного намыва и его влияние на биоту
Authors: Fedoronchuk, Natalya O.
Snihirova Anastasiia Oleksandrivna
Suchkov, Igor O.
Федорончук, Наталья Александровна
Снигирёва, Анастасия Александровна
Сучков, Игорь Александрович
Федорончук, Наталя Олександрівна
Сучков, Ігор Олександрович
Citation: Сучасні проблеми літології осадових басейнів України та суміжних територій: зб. матеріалів міжнар. наук. конф. (Київ, 6-11 жовтня 2014 р.). - Київ, 2014.
Issue Date: 2014
Keywords: renourishment
Sand grain composition
biota
Odessa coast
питание
песчаный намыв
биота
Одесское побережье
Abstract: In order to maintain the shore protection systems of Odessa the renourishment of sand beaches in the Gulf of Odessa was organized in 2007. We analyzed the sand grain size of the splash zone at monitoring sites before the beach renourishment, in one year and 5 years after renourishment. Simultaneously, on the monitoring sites the microscopic algae were studied.
В 2007 году с целью увеличения территории песчаных пляжей и поддержания берегозащитной системы Одессы был осуществлен намыв пляжевых песков в западной части Одесского залива. Непосредственно до намыва пляжей, через один год и спустя 5 лет после намыва нами проанализирован грануломе трический состав песков приурезовой части и изучено состояние микроскопических водорослей, являющихся индикатора ми экологического состояния литорали и важным звеном трофических цепей в прибрежной экосистеме.
URI: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/12426
Other Identifiers: УДК 551.351:574.2(582.26)+(262.5)
Appears in Collections:Статті та доповіді ГГФ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
96-1.pdf51.42 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.