Вплив синтетичних порфіринів на чутливість умовно-патогенних бактерій до антибіотиків
Вантажиться...
Дата
2009
Науковий керівник
Укладач
Редактор
Назва журналу
ISSN
E-ISSN
Назва тому
Видавець
Одеський національний університет імені І.І. Мечникова=Odesa National Mechnykov University
Анотація
Досліджено вплив синтетичних порфіринів на чутливість S. aureus і E. colі
до еритроміцину та тетрацикліну. Показано, що сумісне додавання вказаних
сполук до поживного середовища призводить до значного зниження
мінімальних інгібувальних концентрацій як антибіотиків, так і порфіринів.
Характер взаємодії досліджуваних речовин для більшості комбінацій визначено
як синергізм.
Исследовано влияние синтетических порфиринов на чувствительность S. aureus и E. colі к эритромицину и тетрациклину. Показано, что совместное добавление данных соединений к питательной среде приводит к значительному снижению минимальных ингибирующих концентраций как антибиотиков, так и порфиринов. Характер взаимодействия исследованных веществ для большинства комбинаций определен как синергизм.
The influence of synthetic porphyrins on S. aureus and E. col³ sensitivity to erythromycin and tetracycline has been studied. It has been shown the significant decrease of MICs of the mentioned compounds under their combined addition to the nutrient medium. The interaction type of studied chemicals has been determined as synergism for the most combinations.
Исследовано влияние синтетических порфиринов на чувствительность S. aureus и E. colі к эритромицину и тетрациклину. Показано, что совместное добавление данных соединений к питательной среде приводит к значительному снижению минимальных ингибирующих концентраций как антибиотиков, так и порфиринов. Характер взаимодействия исследованных веществ для большинства комбинаций определен как синергизм.
The influence of synthetic porphyrins on S. aureus and E. col³ sensitivity to erythromycin and tetracycline has been studied. It has been shown the significant decrease of MICs of the mentioned compounds under their combined addition to the nutrient medium. The interaction type of studied chemicals has been determined as synergism for the most combinations.
Опис
Мікробіологія і Біотехнологія = Microbiology & Biotechnology. - 2009 (4). С.13-19
Ключові слова
антибіотики, синтетичні порфірини, комбіноване застосування, синергізм, антибиотики, синтетические порфирины, комбинированное применение, синергизм, antibiotics, synthetic porphyrins, combined application
Бібліографічний опис
Мікробіологія і Біотехнологія = Microbiology & Biotechnology