Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/1136
Title: Вплив синтетичних порфіринів на чутливість умовно-патогенних бактерій до антибіотиків
Other Titles: Влияние синтетических порфиринов на чувствительность условно-патогенных бактерий к антибиотикам
THE SYNTHETIC PORPHYRINS INFLUENCE ON OPPORTUNISTIC BACTERIA SENSITIVITY TO ANTIBIOTICS
Authors: Зінченко, Оксана Юріївна
Філіпова, Тетяна Олегівна
Галкін, Борис Миколайович
Водзінський, С. В.
Ішков, Юрій Васильович
Зинченко, Оксана Юрьевна
Филиппова, Татьяна Олеговна
Галкин, Борис Николаевич
Водзинский, С. В.
Ишков, Юрий Васильевич
Zinchenko, Oksana Yu.
Filipova, T. O.
Galkin, Borys M.
Vodzinsky, S. V.
Ishkov, Yurii V.
Citation: Мікробіологія і Біотехнологія = Microbiology & Biotechnology
Issue Date: 2009
Publisher: Одеський національний університет імені І.І. Мечникова=Odesa National Mechnykov University
Keywords: антибіотики
синтетичні порфірини
комбіноване застосування
синергізм
антибиотики
синтетические порфирины
комбинированное применение
синергизм
antibiotics
synthetic porphyrins
combined application
Series/Report no.: Т.4;С. 13-19
Abstract: Досліджено вплив синтетичних порфіринів на чутливість S. aureus і E. colі до еритроміцину та тетрацикліну. Показано, що сумісне додавання вказаних сполук до поживного середовища призводить до значного зниження мінімальних інгібувальних концентрацій як антибіотиків, так і порфіринів. Характер взаємодії досліджуваних речовин для більшості комбінацій визначено як синергізм.
Исследовано влияние синтетических порфиринов на чувствительность S. aureus и E. colі к эритромицину и тетрациклину. Показано, что совместное добавление данных соединений к питательной среде приводит к значительному снижению минимальных ингибирующих концентраций как антибиотиков, так и порфиринов. Характер взаимодействия исследованных веществ для большинства комбинаций определен как синергизм.
The influence of synthetic porphyrins on S. aureus and E. col³ sensitivity to erythromycin and tetracycline has been studied. It has been shown the significant decrease of MICs of the mentioned compounds under their combined addition to the nutrient medium. The interaction type of studied chemicals has been determined as synergism for the most combinations.
Description: Мікробіологія і Біотехнологія = Microbiology & Biotechnology. - 2009 (4). С.13-19
URI: http://dspace.onu.edu.ua:8080/handle/123456789/1136
Appears in Collections:Мікробіологія і біотехнологія

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
13-19+.pdf201.86 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.